2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Az Európai Parlament jóváhagyta a Frontex megerősítéséről szóló megállapodást

Jóváhagyta az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről létrejött egyezséget szerdán az Európai Parlament, az elképzelés ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban fog megvalósulni. A Hír TV tudósítója, Zöldhegyi Katalin Brüsszelből jelentkezett.

  • Az Európai Parlament jóváhagyta a Frontex megerősítéséről szóló megállapodást

A strasbourgi plenáris ülésen 403:162 arányban megszavazott határozat értelmében a külső határok igazgatásának biztosítása és a válsághelyzeti reagálás képessége érdekében a szervezet operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5 ezer főt, 2027-re pedig a 10 ezret. Az ügynökség munkatársait jelenleg kizárólag az EU-országok adják.

Magyarországnak 2021-ben összesen 173, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez.

A határigazgatás elsődlegesen továbbra is tagországi hatáskörben lesz, a Frontex és személyi állománya technikai és operatív támogatást nyújthat majd az érintett országok kérésére és hozzájárulásával.

Emellett gyorsreagálású egységet is felállítanak szükséghelyzetek esetére. A deklarált cél a jelenlegi hiányosságok orvoslása, valamint a kihívások jobb kezelése a biztonság és a migráció terén. Ide Magyarország további 65 főt küld majd.

A készenléti alakulat a fogadó országtól kapott engedélyek függvényében bizonyos végrehajtói hatásköröket gyakorolhat majd a határellenőrzések végzése, továbbá a visszaküldéssel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében már 2020-ra 10 ezer fősre bővítették volna a Frontex személyzetének létszámát.

"A jogszabály nyomán a Frontex többek között tízezer új határőr munkájára támaszkodhat, emellett segít a határon átnyúló bűncselekmények elleni fellépésben, védi az alapvető jogokat és együttműködik azok visszaküldésében, akik nem jogosultak védelemre" - közölte Roberta Metsola néppárti európai parlamenti jelentéstevő.

"Az alapelvünk az volt, hogy a védelemre szorulókkal tisztességesen, a jogosulatlan kérelmezőkkel határozottan, azokkal pedig keményen bánjunk, akik megpróbálják kihasználni a világ legveszélyeztetettebb embereit" - tette hozzá.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: bizonyos mértékű segítséget fog jelenteni az EU külső határainak védelmében, ha megfelelően alkalmazzák majd ezeket a szabályokat. Véleménye szerint azonban "valójában arra lenne a legnagyobb szükség, hogy az unió jelentősebb pénzügyi támogatást biztosítson a külső határt hatékonyan védő tagállamok, így Magyarország határvédelmi költségeire".

A hatályba lépéshez ezen intézményközi megállapodást még az EU másik társjogalkotó szervének, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is meg kell erősítenie.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!