2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Az Európai Bizottság figyelembe veszi a kisebbségek véleményét az ukrán oktatási reform értékelésében

Az Európai Bizottság figyelembe fogja venni a nemzeti kisebbségek véleményét is, amikor azt értékeli, hogy megfelelnek-e az európai értékeknek az ukrán jogszabályok, beleértve az oktatási reform keretében elfogadott törvényeket - mondta újságírói kérdésre válaszolva Várhelyi Olivér bővítési ügyekért és szomszédságpolitikáért felelős EU-biztos kedden Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnökkel megbeszélésüket követően közösen tartottak.

  • Az Európai Bizottság figyelembe veszi a kisebbségek véleményét az ukrán oktatási reform értékelésében

"A kisebbségekhez tartozó emberek védelme európai érték. Ez olyan érték, amelyet cselekedeteinkben ösztönzünk, nemcsak az EU-n belül, de azon kívül is" - idézte az EU-biztost a Jevropejszka Pravda hírportál.

A hírportál beszámolója szerint Várhelyi kitérő választ adott arra a kérdésre, elegendő-e az Európai Bizottságnak az, hogy Ukrajna teljesítette az Európa Tanács Velencei Bizottságának a 2017-ben elfogadott oktatási törvény nyelvi cikkelyével kapcsolatban tett ajánlásait, mondván: Brüsszel "tanulmányozza az (ukrán) parlamentben elfogadott törvényt". Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az EU a nemzeti kisebbségek képviselőinek véleményén alapuló álláspontot fog kialakítani.

"Fontos olyan megoldás elérése, amely kielégíti a kisebbség képviselőinek elvárásait. Ha a kisebbségek elfogadhatónak tartják ezeket a normákat, akkor az jó nekünk" - hangsúlyozta. A Jevropejszka Pravda megjegyezte: Várhelyi kétnapos ukrajnai látogatásának programjában szerepel, hogy találkozik nemzetiségi kisebbségek képviselőivel Kijevben.

Olekszij Honcsaruk a sajtótájékoztatón közölte: Kijev reményei szerint Ukrajna és az Európai Unió még az év végéig közös légtérmegállapodást ír alá. Ugyancsak reményét fejezte ki, hogy még idén sikerül elkezdeni a tárgyalásokat, és az elkövetkező években aláírják a röviden "ipari vízummentességnek" nevezett, azaz ipari termékek megfelelőség-értékeléséről és elfogadásáról szóló ACAA-megállapodást.

Várhelyi Olivér a nap folyamán Dmitro Kuleba miniszterelnök-helyettessel megállapodást írt alá, amelynek értelmében az EU 25 millió eurót különít el Ukrajna számára az e-kormányzati projektek megvalósítására és a gazdasági szférában végrehajtandó digitális fejlesztésekre.

Az EU-biztos kedden megbeszélést folytatott Dmitro Razumkov házelnökkel. A találkozón - mint Várhelyi Twitter-bejegyzésében beszámolt - a megkezdett reformok folytatását hangsúlyozta a házelnöknek, különösen a jogállamiság erősítése és a korrupció elleni küzdelem terén. Szerdán várhatóan fogadja az EU-biztost Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!