2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Esztike gyűrűje

Következik:

Híradó 12:05

Külföld

Az EU segítségét kérik a Sea Eye mentőhajóján tartózkodó migránsok

A német civilszervezet mentőhajójától mind Olaszország, mind Málta megtagadta a kikötési engedélyt. Sőt, nemzetbiztonsági kockázatnak is minősítették.

  • Az EU segítségét kérik a Sea Eye mentőhajóján tartózkodó migránsok

Múlt héten szerdán mentették ki a német civil szervezet munkatársai az illegális bevándorlókat Líbia partjai előtt. 

A Sea-Eye mentőhajójának legénysége azt állítja, hogy a líbiai hatóságok nem reagáltak a megkeresésükre, ezért vették a fedélzetre a 64 migránst. 

Tripoli és az NGO-k már többször éles vitába keveredtek amiatt, mert a civil szervezetek líbiai felségvizekről szállítják el Európába a migránsokat, miközben őket vissza kéne vinni az afrikai országba.

A Sea-Eye Alan Kurdi nevű hajója Lampedusa szigetétől nem messze horgonyzott le, majd kérték Olaszországot és Máltát, hogy engedélyezzék a menekültek partra szállását.

Az olasz belügyminiszter közölte: ahogy a korábbi esetekben, most sem engedi, hogy kikössön a vízi jármű Itáliában. Matteo Salvini korábban leszögezte: az Alan Kurdi nevű hajó egy német civil szervezethez tartozik és Németországban van bejegyezve. Mivel a kapitány Hamburgból származik, ezért oda kellene szállítania a migránsokat - tette hozzá.

Az itáliai hatóságok azonban felajánlották, hogy a nők és gyermekek partra szállhatnak. Ők ezt azonban elutasították, mondván, a férfiak nélkül nem mennek sehová.

Eközben a Rai News 24 hírportál arról számolt be, hogy Valetta nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette az NGO hajót, aminek továbbra sem engedi a kikötést a máltai kikötőkbe. 

A civil szervezet ennek ellenére felszólította a máltai hatóságokat legkésőbb szerdáig lássák el a migránsokat élelmiszerrel, ivóvízzel és váltásruhával.

A Sea-Eye német civilszervezet egyik fő támogatója a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Az Ismerős Arcok is fellép Torockón a jubileumi Duna-napokon

Az Ismerős Arcok is fellép Torockón a jubileumi Duna-napokon

Immár tizedik alkalommal rendeznek Duna Napokat a nemzeti összetartozás napja alkalmából az erdélyi Torockón, május 31-től június 2-ig, fellép mások mellett az Ismerős Arcok, a Bagossy Brothers Company és a Kaláka, a helyszínről sugároz a Dankó rádió.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

Ön szerint nevezhető az megelőzésnek, ha a NATO különböző nemzetiségű katonákból akar Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet? Mert Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kicsinyítve a tervezett akciót, annak minősítette.
A Financial Times magasztalja Magyarországot

A Financial Times magasztalja Magyarországot

Magyarország, Olaszország és Franciaország, 1 milliárd eurós támogatást ad saját nemzeti költségvetéséből a ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek felfedezésének elősegítésére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!