2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Külföld

Az EU rendkívüli külügyminiszteri tanácskozást hívott össze

A szíriai helyzetre való tekintettel a jövő hétre rendkívüli tanácskozásra hívta össze az Európai Unió (EU) tagországainak külügyminisztereit Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap.

  • Az EU rendkívüli külügyminiszteri tanácskozást hívott össze

Az uniós főképviselő nyilatkozatában jelezte, hogy a Külügyek Tanácsának ülésén, amelyet a görög külügyminisztérium kérésére hívott össze, a miniszterek áttekintik a legújabb fejleményeket, valamint az együttműködés újabb lehetőségeit.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szíriai Idlíb tartományban és környékén kiújult harcok súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra, kimondhatatlan szenvedést okoznak a lakosságnak, és beláthatatlan hatással járnak a régióra, valamint azon túl is. Aláhúzta, az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközzel fokoznia kell erőfeszítéseit a válság kezelése érdekében, folytatnia kell a megkezdett munkát a polgári lakosság szenvedéseinek csökkentésére, menedéket, élelmet és gyógyszert juttatva számukra. Biztosítani kell továbbá a humanitárius hozzáférést minden területen.

Leszögezte: a válságnak csak politikai megoldása van, ezért minden félnek, különösen a szíriai rezsimnek újra be kell kapcsolódnia a béketeremtést célzó, az ENSZ égisze alatt zajló politikai folyamatba.

Elmondta, az EU továbbra is szorosan nyomon követi a migrációs helyzetet külső határain. Támogatja Görögországot és Bulgáriát a kibontakozó helyzet kezelésében. Hozzátette: az EU és Törökország között 2016 őszén létrejött migrációs megállapodást be kell tartani.

"Gondoskodnunk kell arról, hogy közös fellépésünk a lehető legnagyobb mértékben segítse a válság hatékony kezelését, és hozzájáruljon a politikai megoldás előkészítéséhez" - fogalmazott az uniós külügyi főképviselő.

Ankarában pénteken közölték, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvő bevándorlók előtt. Szombaton Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba azóta, hogy megnyitották előttük a határt.

A török hadsereg lebombázott egy szíriai katonai repülőteret

A török hadsereg lebombázta és használhatatlanná tette az észak-szíriai Aleppó város közelében levő, a szíriai kormányerők által ellenőrzött en-Nájreb nevű katonai repülőteret - közölte vasárnap az Anadolu török hírügynökség.

A bombázásban fegyveres drónok és a tüzérség egységei vettek részt.

Az Anadolu kiemelte, hogy a szíriai hadsereg gyakran használta ezt a légikikötőt az északnyugat-szíriai térségben tartózkodó török katonák és a polgári lakosság elleni támadásaiban. A hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy Damaszkusz erői en-Nejrábra szállították át a légi járműveket és felszereléseket a keletebbre fekvő Kuvejreszi katonai repülőtérről, amelyre a török hadsereg szombaton mért támadást.

Az Anadolu beszámolója szerint a törökbarát, mérsékelt ellenzéki fegyveresek Idlíb déli részén és a szomszédos Hama tartományban nehézfegyverzettel offenzívát indítottak azon területeket ellen, amelyeket a damaszkuszi kormányerők és szövetségeseik, köztük "Irán támogatta külföldi terroristacsoportok" a közelmúltban elfoglaltak. Az ellenzéki fegyveresek a török tüzérség támogatásával haladnak előre, és már használhatatlanná tettek egyebek mellett 12 kisteherautót, hat harckocsit és négy tüzérségi állást. Ezzel párhuzamosan visszaszereztek Idlíb déli részén öt, Hama tartományban pedig négy falvat - tette hozzá az Anadolu.

A török sajtó vasárnap korábban arról adott jelentést, hogy a Törökországgal szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű felkelőcsoport lelőtte a szíriai hadsereg egyik orosz gyártmányú repülőgépét az Aleppótól délnyugatra található Idlíb tartományban, amelynek visszaszerzésére a szíriai kormánycsapatok átfogó műveleteket folytatnak a lázadókkal szemben.

A török védelmi minisztérium később azt közölte, hogy a kormányerőknek nem egy, hanem két harci gépét is lelőtték, mert török repülőket támadtak meg. Hozzátették: a pilóták a határ szíriai oldalán katapultáltak. Emellett megsemmisítettek újabb három légvédelmi üteget, amelyek közül az egyik lelőtt egy török fegyveres drónt.

Hulusi Akar török védelmi miniszter napközben, korábban már közölte a sajtóval, hogy a több mint 30 török katona halálát okozó csütörtöki idlíbi légicsapásra válaszul a török hadsereg eddig a szíriai kormányerők 2212 katonáját, továbbá 103 harckocsiját, 72 tüzérségi állását, nyolc helikopterét, három légvédelmi ütegét és egy drónját "ártalmatlanította". A tárcavezető egyúttal bejelentette, hogy a török válaszcsapás hadművelet, amely a Tavaszi Pajzs fedőnevet kapta.

Az en-Nájreb katonai repülőtér bombázása, a két szíriai repülőgép lelövése, valamint a törökbarát milíciák offenzívája egy nappal azt követően történt, hogy az orosz külügyminisztérium bejelentette: Moszkva és Ankara megállapodott abban, hogy csökkentik a feszültséget Idlíb tartományban. Szerdától egészen péntekig orosz külügyminisztériumi, védelmi minisztériumi és titkosszolgálati illetékesek tárgyaltak a török fővárosban a szíriai helyzetről.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a szíriai kormányerők közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok legkevesebb 50 török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

Kreml: nem könnyű csúcstalálkozó vár Putyinra és Erdoganra

Nem lesz könnyű Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök jövő heti csúcstalálkozója - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna által vasárnap sugárzott nyilatkozatában.

Korábbi moszkvai és ankarai hivatalos közlés szerint Putyin és Erdogan csütörtökön vagy pénteken találkozik újra az orosz fővárosban, hogy megvitassa a szíriai Idlíb tartományban kiéleződött helyzet rendezését.

"Ez nyilvánvalóan nem lesz könnyű találkozó, de az államfők megerősítik, hogy céljuk a helyzet rendezése Idlíbben, és elkötelezettek a Szocsiban kötött megállapodások iránt" - mondta Peszkov.

A találkozón áttekintik, hogy mennyiben teljesültek a Putyin és Erdogan részvételével Szocsiban megtartott tárgyalások eredményeként 2018. szeptember 17-én aláírt orosz-török memorandum rendelkezései. Ennek értelmében Idlíbben 2018. október 15-ig létre kellett volna hozni egy 15-20 kilométer széles demilitarizált övezetet, Ankarának pedig el kellett volna különíteniük a terroristákat a kormányellenes erőktől és szavatolnia kellett volna a nehézfegyverek visszavonását.

Orosz részről az utóbbi napok során többször is hibáztatták Törökországot amiatt, hogy nem teljesítette vállalásait.

Az előkészületben lévő csúccsal kapcsolatban vasárnap telefonon egyeztetett egymással Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. A felek egyetértettek abban, hogy kedvező légkört kell teremteniük a két ország közötti munkakapcsolat javítása érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium hamis híresztelésnek minősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint a szíriai Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezet felett vasárnap lelőttek egy orosz SzU-24-es vadászbombázót. A szíriai légierő viszont elismerte, hogy két, terrorista alakulatokat támadó repülőjét török vadászgépek lelőttek szíriai légtérben. A damaszkuszi SANA hírügynökség szerint a pilótáknak sikerült katapultálniuk. Sajtóértesülések szerint török F-16-osok szíriai SzU-24-eseket lőttek le.

A szíriai fegyveres erők a maguk részéről egy török drón lelövéséről számoltak be.

Vasárnap a szíriai és a török hadsereg is bejelentette, hogy lezárta a légteret Idlíb tartomány felett.

Tovább borzolta a kedélyeket az orosz-török viszonyban, hogy szombat este Ankarában török nacionalisták próbáltak meg behatolni az orosz kormány által finanszírozott Szputnyik hírügynökség török szerkesztősége több munkatársának lakására. Az incidenseket követően a török állampolgárságú érintettek feljelentést tettek, ami után négyüket, köztük Mahir Oztepe főszerkesztőt is, őrizetbe vették.

Az újságírókat vasárnap délután engedték szabadon; az ügyészségi jegyzőkönyv szerint nem követtek el bűncselekményt. Margarita Szimonyjan, a külföldre sugárzó RT orosz állami televízió főszerkesztője közölte, hogy vasárnap a rendőrség átkutatta a Szputnyik isztambuli irodáját.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap felszólította a török hatóságokat. hogy szavatolják az orosz tömegtájékoztatási eszközök munkatársainak biztonságát.

Az ankarai orosz nagykövetséget egyébként csütörtök óra török különleges egységek őrzik a képviseletet ért fenyegetések miatt.

Az Interfax orosz hírügynökség teheráni keltezésű jelentése szerint Haszan Róháni iráni elnök szombaton telefonon azt javasolta török hivatali partnerének, hogy az idlíbi helyzet rendezéséről - Oroszország bevonása nélkül - tartsanak egy iráni-török-szíriai csúcstalálkozót. Mint mondta, a tárgyalásnak olyan elveken kellene alapulnia, mint Szíria területi épsége, a terrorizmus felszámolása és az ártatlanok védelme.

Az utóbbi hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta meg a szíriai kormányerőket és szövetségeseit, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza csapatait. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg a militánsok támadására válaszolt.

A török fél csütörtökön több mint 30 katonájának eleséséről számolt be, amit állítása szerint ennél nagyobb veszteségeket okozó csapásokkal torolt meg a szíriai kormányhadseregnek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ursula von der Leyen: az EU a gázárak csökkenésére számít

Ursula von der Leyen: az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!