2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Az EU aláírja a társulási szerződést Grúziával

Az ukrajnai válság ellenére is aláírja a társulási szerződést Grúziával az EU június végén. Erről Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke beszélt a grúz fővárosban. Emellett valószínűleg Moldovával is megkötik a társulási egyezményt. Moszkva korábban azt kérte, hogy Moldova halassza el az aláírást az év végi választásokig. Eközben Kelet-Ukrajnában újabb véres összecsapások voltak az ukrán haderők és függetlenség párti szeparatisták között.

Egy kelet-ukrajnai falu közelében, Kramatorszktól 20 kilométerre. Az út mentén kiégett tankok és csapatszállítók álltak, a földön pedig lövedék hevernek. A település határában az ukrán kormányerők és a függetlenséget követelő szakadárok kedd este csaptak össze. Kijev szerint hét deszantos katona veszítette életét. „Robbanások hallatszottak, aztán lövöldözés volt. Az emberek puskával a kezükben rohantak a szántóföldön, teljes káosz volt. Közben másfél tucat helikopter körözött a levegőben” – mondta ez a helyi lakos.

A kelet-ukrajnai hadműveletekben már több tucat oroszbarát fegyverest és tüntetőt ölt meg az ukrán hadsereg, amely maga is számos embert veszített. A szeparatistákat sok civil támogatja, sokan viszont elutasítják őket.  „Donyeckből nem lett hirtelen Donyecki Népi Köztársaság. Nem ismerjük el a referendumot. Megpróbálnak elpusztítani minket, de együtt erősek vagyunk. Csak akkor veszítenénk, ha most meghátrálnánk” – mondta egy donyecki lakos.

Eközben Brüsszel újabb olyan országokat próbál magához vonzani, amelyek Moszkva szerint az orosz érdekszférába tartoznak. Június végén az EU aláírja a társulási szerződést Moldovával és Grúziával is – erről kedden Kisinyovban, szerdán pedig Tbilisziben tárgyalt az Európai Tanács elnöke. „Nagy külső nyomás nehezedik ezekre az országokra, hogy ne írják alá az egyezményt. Ennek ellenére kitartunk stratégiánk mellett, hogy Oroszország szomszédjaival is erős és jó kapcsolataink legyenek” – mondta Herman van Rompuy.

Herman van Rompuy utalt arra is, hogy nem teljesítik Moszkva kérését, miszerint Moldova halassza el az uniós megállapodás aláírását az év végi választásokig.

Menekül az egyik legnagyobb orosz bank

Kimenekíti pénzét Európából a harmadik legnagyobb orosz bank. A Gazprombank Luxemburgból és Belgiumból helyezte át Oroszországba a befektetői pénzeket kezelő alapjait. Az intézkedés célja, hogy megvédjék az ügyfelek befektetéseit az EU esetleges újabb szankcióitól. A pénzintézet első lépésben csaknem hétmilliárd dollárt utalt vissza az Orosz Központi Bankba márciusban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!