2019. február 22.,
péntek, Gerzson napja

Az ENSZ főtitkára saját jogkörében nem vizsgálódhat

Hír TV

2019. január 19., szombat 08:37, frissítve: szombat 08:47

Saját jogkörében nem kezdeményezhet vizsgálatot Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolt szaúdi újságíró ügyében - közölte pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár újságírókkal New Yorkban.

Civilszervezetek, a török kormány és a világszervezet emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) is független és nemzetközi vizsgálatot követeltek a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán tavaly október 2-án meggyilkolt, rendszerkritikus újságíró ügyében.

Gutteres elmondta: eddig egyetlen ország sem terjesztett elő erre vonatkozó hivatalos kérést nála.

Hozzátette: az ENSZ Biztonsági Tanácsa, illetve bizonyos feltételek mellett az ENSZ Közgyűlése is felhatalmazhatja egy vizsgálat lefolytatására, de ezen testületek sem fordultak ilyen kéréssel hozzá.

Rijád kezdetben tagadta az újságíró-gyilkosságot, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Január elején Szaúd-Arábiában megkezdődött a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere. Nem kormányzati szervezetek, az OHCHR és Törökország is független vizsgálatot sürgetett. Az isztambuli főügyészség szerint ugyanis Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. A gyilkosság miatt, amelynek hátterében a szaúdi trónörököst sejtik, több ország szankciókat hozott Rijád ellen.

Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár 2007-ben Pakisztán kérésére hozott létre egy független ENSZ-vizsgálóbizottságot Benazír Bhutto pakisztáni kormányfő (1953-2007) meggyilkolásának kivizsgálására. A pakisztáni Ravalpindiben történt merénylet hátterét azonban a testületnek nem sikerült feltárnia.