2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Az ENSZ főtitkára saját jogkörében nem vizsgálódhat

Saját jogkörében nem kezdeményezhet vizsgálatot Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolt szaúdi újságíró ügyében - közölte pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár újságírókkal New Yorkban.

  • Az ENSZ főtitkára saját jogkörében nem vizsgálódhat

Civilszervezetek, a török kormány és a világszervezet emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) is független és nemzetközi vizsgálatot követeltek a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán tavaly október 2-án meggyilkolt, rendszerkritikus újságíró ügyében.

Gutteres elmondta: eddig egyetlen ország sem terjesztett elő erre vonatkozó hivatalos kérést nála.

Hozzátette: az ENSZ Biztonsági Tanácsa, illetve bizonyos feltételek mellett az ENSZ Közgyűlése is felhatalmazhatja egy vizsgálat lefolytatására, de ezen testületek sem fordultak ilyen kéréssel hozzá.

Rijád kezdetben tagadta az újságíró-gyilkosságot, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy "dulakodás közben". Január elején Szaúd-Arábiában megkezdődött a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere. Nem kormányzati szervezetek, az OHCHR és Törökország is független vizsgálatot sürgetett. Az isztambuli főügyészség szerint ugyanis Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. A gyilkosság miatt, amelynek hátterében a szaúdi trónörököst sejtik, több ország szankciókat hozott Rijád ellen.

Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár 2007-ben Pakisztán kérésére hozott létre egy független ENSZ-vizsgálóbizottságot Benazír Bhutto pakisztáni kormányfő (1953-2007) meggyilkolásának kivizsgálására. A pakisztáni Ravalpindiben történt merénylet hátterét azonban a testületnek nem sikerült feltárnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!