2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Az elszakadásért küzdenek a skótok

Hír TV

2019. december 20., péntek 15:27

Skócia újra a függetlenségért harcol, mivel a múlt heti brit választások után kézzelfogható közelségbe került a Brexit. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök az Európai Unióban tartaná az országot, míg Boris Johnson ragaszkodik a január 31-i kilépéshez. A kérdés az, hogy a skótok akaratát mennyire sikerül átvinni a konzervatív többségű brit alsóházon.

 

Pontosan egy héttel az előrehozott választások után Nicola Sturgeon hivatalosan is felszólította a brit kormányt, hogy adják át a döntési jogot a skót parlamentnek egy újabb függetlenségi népszavazás kiírásához.

A voksoláson a Skóciában kormányzó, Skót Nemzeti Párt a várakozásokon felül teljesített. A skóciai szavazatok 45 százalékát kapta, ezzel pedig a brit alsóházban 48 képviselői mandátumot szerzett. Így a frakció létszáma 13 fővel emelkedett a parlamentben.

A skót miniszterelnök szerint ez felhatalmazza a skót népet arra, hogy saját jövőjéről dönthessen.

Nicola Sturgeon megerősítette, hogy már 2020 második felében szeretné megtartani a népszavazást Skócia függetlenségéről.

A fő indok, hogy Skócia a skót nép akarata ellenére kénytelen kilépni az Európai Unióból. A 2016-os Brexitről szóló népszavazáson a skótok 62 százaléka az unióban maradás mellett voksolt.

Nicola Sturgeon és Boris Johnson már tárgyalt a kérdésről telefonon. A brit miniszterelnök azonban nem kíván hozzájárulni egy újabb függetlenségi népszavazás tartásához. A skótok 2014-ben már szavaztak a kérdésről, akkor az Egyesült Királyságban való maradás mellett döntöttek.

Hír TV