2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Az első űrkapszula forradalmasíthatja az űrrepülést

Bemutatták az első űrkapszulát, amelyet űrhajós vezet. Az amerikai jármű hamarosan hét embert képes lesz a Nemzetközi Űrállomásra szállítani, és többször is felhasználható. A tudósok úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetben az Egyesült Államoknak csökkentenie kellene függőségét Oroszországtól az űrkutatásban.

A Dragon, vagyis Sárkány névre keresztelt járművet a SpaceX nevű cég fejlesztette ki, amely eddig csak személyzet nélküli űrhajókat gyártott. Az új jármű képes automatikusan dokkolni a nemzetközi űrállomáson. „Természetesen készen állunk az első űrrepülésre. Először egy pilóta nélküli küldetést hajtunk végre a jövő év végéig, 2016-ban pedig már embert is szállíthatunk vele. Hiszem, hogy megvalósítható” – mondta Elon Musk, a SpaceX alapítója.

Az ukrajnai válság hatással van a közös amerikai-orosz űrprogramra is. Az Oroszország elleni szankciók miatt a NASA leállította közös programjainak többségét a Roszkoszmosszal. Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes áprilisban azzal viccelődött, hogy az amerikaiak építsenek egy nagy trambulint, és ezentúl azzal küldjék fel űrhajósaikat a Nemzetközi Űrállomásra. „Kaptunk olyan felkérést, hogy 2024-ig hosszabbítsuk meg a Nemzetközi Űrállomás használatát, de a szövetségi űrügynökség, a tudományos akadémia és a kutatók szerint készen állunk az új stratégiákkal az orosz űrprogram további fejlesztésére, ezért úgy gondoljuk, hogy a Nemzetközi Űrállomásra csak 2020-ig van szükségünk” – nyilatkozta Rogozin.

Az amerikai űrhajósokat az űrsiklóprogram leállítása óta Oroszország juttatja fel az űrbe, jelenleg fejenként 60 millió dollárért, két év múlva már 76 millió dollárt kell fizetni. A 2020-as végdátum meghatározása miatt az idő is szorít. Álmokban nincs is hiány. „A távoli jövőbe tekintve, szeretnénk eljutni oda, hogy évente ezrével gyártsuk az űrjárműveket, és végül lesz bázisunk a Holdon és a Marson, s az ember multiplanetáris lénnyé válik. Azt hiszem ebbe az irányba kell haladnunk” – jelentette ki Elon Musk.

Az amerikai űrhajózási hivatal azt szeretné, hogy legkésőbb 2017-ig magáncégek fejlesszék ki az űrhajókat, és ezt pénzügyileg támogatja is. A versenyben részt vesz a NASA régi szerződéses partnere, a Boeing is, de az valószínűleg még nagyon messze van, hogy az ember magánűrhajón elhagyja a Föld atmoszféráját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!