2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Az Egyesült Államokban a halottak, Kanadában a fertőzöttek napi számában dőlt meg a rekord

Több mint 3900 ember halt bele az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, ami rekordot jelent a járvány által leginkább sújtott országban; Kanadában pedig a fertőzöttek számában dőlt meg a napi csúcs, közel 7,5 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Mindeközben Colorado után Kaliforniában is felbukkant a gyorsan terjedő vírustörzs, feltehetően már terjed az országban.

  • Az Egyesült Államokban a halottak, Kanadában a fertőzöttek napi számában dőlt meg a rekord

Az AFP hírügynökség a baltimore-i Johns Hopkins egyetem helyi idő szerint szerda este 8.30-kor megjelent összesítése alapján jelentette, hogy az elmúlt napon minden eddiginél több, 3927 ember halt meg a vírusfertőzés okozta betegségben, és ezzel 341 845-re nőtt a halálesetek száma. A fertőzöttek száma 189 671-el nőtt 24 óra leforgása alatt, és lassan közelít a húszmillióhoz. A 19 milliós határt vasárnap lépte át a fertőzöttek száma. Az Egyesült Államokat India követi 10,2 millió fertőzöttel.

Anthony Fauci főinfektológus, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója a minap azt mondta, tart attól, hogy az Egyesült Államokban még csak most jön a járvány neheze. Eddig közel 2,8 millió ember kapta meg az első vakcinát, de a jelenlegi oltási ütemmel nem lehet mérsékelni a fertőzéses esetek rohamos növekedését. A január 20-án elnöki hivatalába lépő Joe Biden is arra figyelmeztetett kedden, hogy amennyiben ilyen ütemben folytatódik az oltási kampány, évekbe telhet, mire minden amerikai megkapja a vakcinát. Biden azt tűzte ki célul, hogy hivatali idejének első száz napja alatt százmillió embert oltanak be a 330 milliós országban, ehhez azonban naponta egymillió oltást kell beadni, ötszörösére-hatszorosára növelve a vakcináció mostani tempóját.

Közben a kanadai egészségügyi minisztérium is rekordmértékű járványügyi adatokkal szolgált szerdán: egy nap leforgása alatt 7476 új fertőzéses esetet regisztráltak, többet mint valaha. Ezzel 572 982-re nőtt a fertőzöttek száma. Az eddigi napi rekord közel hétezer fertőzött volt. Kanadában eddig 15 472 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. December 14-én vette kezdetét az oltási kampány a Pfizer amerikai vállalat által kifejlesztett vakcinával, és december 24-e óta érkezik az országba a Moderna oltása.

Colorado után Kaliforniában is felbukkant a gyorsan terjedő vírustörzs

 

Kaliforniában is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációja szerdán, egy nappal az után, hogy Coloradóban regisztrálták az első egyesült államokbeli esetet; járványszakértők azt feltételezik, hogy első ízben Délkelet-Angliában két héttel ezelőtt azonosított vírusmutáció már terjedőben van az országban. 

A B.1.1.7 kóddal jegyzett vírustörzs kaliforniai megjelenését Gavin Newsom kormányzó jelentette be, amikor online tárgyalt a járványhelyzetről Anthony Fauci főinfektológussal, az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatójával, akit Joe Biden megválasztott elnök felkért az egészségügyi főtanácsadói tisztségre. Newsom nem árult el semmit az első kaliforniai fertőzött kilétéről.

A koronavírus gyorsan terjedő változata kedden bukkant fel az Egyesült Államokban. Coloradóban egy húszas éveiben járó férfinál, a Nemzeti Gárda egyik tagjánál mutatták ki első ízben a koronavírus délkelet-angliai vírustörzsét, és azóta egyik gárdabeli társáról is kiderült, hogy ezt a mutációt hordozza. Mindketten - négy másiik gárdistával együtt - egy Denvertől mintegy 150 kilométerre lévő idősotthonban dolgoztak karácsony előtt.

Hírügynökségek által megszólaltatott járványügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy továbbra sem tudni, hogy a coloradói férfi kitől kapta el a fertőzést. Tekintettel arra, hogy az illető az elmúlt napokban nem járt olyan országokban, ahol már megjelent az újfajta vírustörzs, arra lehet következtetni, hogy a mutáció már terjedőben van az Egyesült Államokban. Erre utal az, hogy egy nap után megjelent a Coloradótól több száz kilométerre lévő Kaliforniában is.  Ez számos kérdést felvet, a járványügyi szakembereket például az foglalkoztatja most, hogy az agresszív vírusmutáció hogyan érkezett az országba, és nem túl késő-e korlátozó intézkedéseket hozni kifejezetten ellene.

A két hete Délkelet-Angliában azonosított vírusmutáció sokkal gyorsabban terjed az eddig ismert SARS-CoV-2 vírusváltozatoknál, fertőzési képessége 50-70 százalékkal nagyobb. Infektológusok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy súlyosabb tüneteket okoznak a már ismert vírustörzseknél vagy halálosabb lenne azoknál. Tartanak azonban attól, hogy mivel gyorsabban terjed, még jobban leterheli az egészségügyi rendszert. A coloradói egészségügyi hatóságok szerint az Egyesült Államokban forgalomban lévő vakcinák feltehetően védelmet nyújtanak a vírusmutáció ellen is.

A B.1.1.7 vírustörzs már számos európai országban megjelent, de felbukkant a többi között Kanadában, Ausztráliában, Indiában, Dél-Koreában és Japánban is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!