2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Az Egyesült Államok felfüggeszti a CFE-ből fakadó kötelezettségeit

Az Egyesült Államok, a NATO-szövetségesekkel folytatott egyeztetést követően, teljes mértékben támogatta a hagyományos fegyveres erők európai korlátozásáról szóló egyezmény (Treaty on Conventional Armed Forces - CFE) felfüggesztését - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden, amikor hatályba lépett Oroszország kilépése a megállapodásból.

  • Az Egyesült Államok felfüggeszti a CFE-ből fakadó kötelezettségeit

Jake Sullivan közleménye hangsúlyozza, hogy a "körülmények ilyen alapvető megváltozása következtében az Egyesült Államok egyben felfüggeszti minden, a CFE egyezményből fakadó tevékenységét az egyezmény részes államaiban december 7-től".

A Fehér Ház nemzetbiztonsági vezetője kifejtette: minden NATO-szövetséges egyetértett abban, hogy elfogadhatatlan lenne az, hogy miközben Oroszország, amely a legnagyobb fegyveres erővel rendelkezik Európában, és amely az egyezmény által korlátozni szándékolt eszközökkel agresszorként aktív háborút visel Ukrajna ellen és nem tartja be az egyezmény előírásait, addig a NATO-szövetségesek katonailag korlátozzák magukat a CFE hatálya alatt.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden azt közölte, hogy az Észak-Atlanti Tanács által bejelentett döntés azt követően született, hogy világossá vált, Oroszország nem változtat, így a NATO-szövetségesek válaszlépése a CFE-ből eredő kötelezettségek felfüggesztésére növelni fogja a NATO elrettentő erejét és védelmi kapacitásait.

Matthew Miller közleményében ugyanakkor megjegyezte, a várakozások szerint az a tény, hogy Oroszország hivatalosan keddi hatállyal kilépett a CFE egyezményből, nem jelent gyakorlati változást az orosz katonai erők elhelyezkedésében, mert Moszkva 2007 óta nem tett eleget az egyezményben vállalt kötelezettségeinek.

Az amerikai külügyi szóvivő hozzátette, hogy a CFE azon részes államai, amelyek nem NATO-tagállamok, szintén támogatják a döntést, és jelezték szándékukat arra, hogy az orosz cselekményekre válaszul, ugyancsak felfüggesztik az egyezményből fakadó kötelezettségeik teljesítését.

A hagyományos katonai eszközök és fegyveres erők korlátozásáról szóló egyezmény a hidegháborút követően született. Maximálta hagyományos fegyverzetek mennyiségét és az aláíró államok fegyveres erőinek létszámát. A CFE-t 1990-ben Párizsban írták alá a Varsói Szerződés és a NATO képviselői, majd 1999-ben kiegészítették. Oroszország 2007. decemberében hivatalosan felfüggesztette annak alkalmazását, és 2023. november 7-től kilépett a hatálya alól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!