2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

Az Egyesült Államok és Ukrajna a G7-találkozó keretében köti meg a kétoldalú biztonsági megállapodást

Az Egyesült Államok és Ukrajna egyeztetései lezárultak, és a két ország elnöke aláírja a kétoldalú biztonsági megállapodást a G7-ek olaszországi csúcstalálkozójának keretében - erősítette meg a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán újságíróknak.

  • Az Egyesült Államok és Ukrajna a G7-találkozó keretében köti meg a kétoldalú biztonsági megállapodást

Jake Sullivan, az Európa felé tartó elnöki repülőgép fedélzetén tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ vezető nyugati gazdaságai csúcstalálkozójának részeként négyszemközt tárgyal majd Ukrajna jelenlegi és jövőbeli, erőteljes amerikai támogatásának formáiról.

A nemzetbiztonsági tanácsadó beszámolt arról, hogy a kétoldalú biztonsági megállapodás összhangban van a 2023 júliusában, a NATO vilniusi csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozattal, amelynek nyomán eddig 15 ország kötött kétoldalú biztonsági megállapodást Ukrajnával, és ezt most az Egyesült Államok is megteszi.

A dokumentum világossá teszi, hogy az amerikai támogatás Ukrajna számára hosszú távú, valamint együttműködést tartalmaz különösen a védelem és biztonság terén - fogalmazott Jake Sullivan, és hozzátette, hogy Washington ezzel is demonstrálni akarja kiállását az ukrán emberek mellett, és biztosítja Ukrajna biztonsági szükségleteit, nemcsak a jelenre, hanem a jövőre vonatkozóan is.

A fehér házi tisztségviselő megjegyezte, hogy a békét Ukrajnában alá kell támasztani az ország saját védelmi képességeinek megteremtésével, amivel elriaszthat egy jövőbeli agressziót.

Az ukrán haderő támogatásával kapcsolatban Jake Sullivan nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, hogy az Egyesült Államok már elküldött egy újabb Patriot rakétarendszert, ugyanakkor közölte, hogy Joe Biden elnök számára elsődleges prioritás az ukrán légvédelmet további rendszerekkel ellátni.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója közölte, hogy a G7-ek találkozójának napirendjén szerepel majd a háború kitörése óta lefoglalt orosz vagyonok felhasználása Ukrajna támogatására. Elmondta, hogy egy erről szóló megállapodás nyomán a részletek kidolgozása következhet, de megjegyezte, hogy az orosz eszközök felhasználásával nem várnának egy "meghatározatlan jövőbeli időpontig", hanem ezeknek az Ukrajna gazdasága számára szükséges erőforrásként kell szolgálniuk.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Ukrajna az idei év végéig újabb dán F-16-os vadászgépeket kap - jelentette be Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek adott interjújában, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett hétfőn.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá - közölte a Liga párt hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!