2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Az EB szigorítaná az élelmiszerek ellenőrzését

2017. október 12., csütörtök 15:48

Felmérések szerint ugyanaz a csomagolás azonos áron Közép- és Kelet-Európában rosszabb minőséget jelent, mint Nyugat-Európában.

Az Európai Bizottság kétmillió eurót különített el a Nyugat-, illetve Közép- és Kelet-Európában kapható élelmiszerek minőségének egységesítésére, és az ellenőrzéseket is szigorítják. Ezt a bizottság szóvivője közölte. Szlovákia és Csehország pénteken rendez közös konferenciát a kettős minőségű élelmiszerekről.

Egy hónapja mondta Jean-Claude Juncker, az EB elnöke, hogy ha az EU-ban nincsenek másodrendű állampolgárok, akkor másodrendű fogyasztók se lehetnek. Több felmérés szerint viszont ugyanaz a csomagolás azonos áron Közép- és Kelet-Európában rosszabb minőséget jelent, mint Nyugat-Európában.

„Csehországot nem szokták Európa szeméttárolójaként emlegetni. Az emberek boldogan ették, amit ettek, amíg elő nem került ez a probléma. De ha a szellem kiszabadult a palackból, akkor már nem zárhatjuk vissza” – fogalmazott Dita Charanzová, az Európai Parlament liberális frakciójának képviselője.

Az Európai Bizottság egymillió eurót költ a termékek összehasonlítására, és ugyanennyi pénzt biztosít a tagállamoknak a jogviták költségeire. Azt is összeírták, hogy melyek azok a uniós élelmiszeripari és fogyasztóvédelmi előírások, amelyeket a hatóságoknak követniük kell.

„A nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságoknak segítünk a törvénytelen gyakorlatok azonosításához. Az Európai Bizottság elfogadott egy útmutatót a szabályok értelmezéséhez, ez tartalmazza a vonatkozó jogszabályokat, valamint hogy melyik hatóságokat kell értesíteni, ha kettős minőségű termék jut tudomásukra” – mondta el Francisco Fonseca Morillo, az EB főigazgató-helyettese.

Egy horvát képviselő szerint ez kevés. A szocialista Biljana Borzan úgy fogalmazott, hogy „A szavak után itt az ideje a válasznak és a cselekvésnek. Ez az útmutató olyan, mint ha egy nyílt sebre ragtapaszt tennénk. Ráadásul csak az élelmiszerekről van szó, pedig én elvégeztem egy felmérést Horvátországban, és jelentős különbségeket találtam a mosószerek terén. Az egyik mosópor sokkal kevésbé hatékony, ha Horvátországban vesszük, mint ha Németországban. Ezt nem lehet megmagyarázni az eltérő helyi igényekkel.”

A szlovák és a cseh kormány október 13-án, pénteken rendez csúcstalálkozót Pozsonyban az élelmiszer-minőségről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!