2023. 05. 29. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 09:10

Külföld

Az EB-elnöki posztra bővül az esélyesek köre

Félretették a Spitzenkandidatokat - azaz a csúcsjelölteket. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára Manfred Weber és Frans Timmermans mellett új jelölteket keresnek. Az uniós országok állam- és kormányfői egyetértettek abban, hogy a Tanácsnak kell személyi javaslatot tennie a csúcsjelölti posztra, így a jövőben nem az előzetesen megválasztott csúcsjelöltek közül kerül ki a bizottság vezetője.

  • Az EB-elnöki posztra bővül az esélyesek köre

A vasárnapi EP-választásokat értékelték az uniós állam és kormányfők Brüsszelben. A politikusok emellett a küszöbönálló európai uniós tisztújításról is egyeztettek.

Hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviselte a tanácskozáson.

Az uniós szerződések értelmében az Európai Tanács javaslatot tesz, az Európai Parlament pedig megválasztja a jelöltet. Az uniós bizottság elnökének megválasztása nem szabad, hogy automatikussá váljon. A jelöltnek meg kell szereznie mindkét testület többségének szimpátiáját és szavazatait

– hangsúlyozta a tárgyalást követően az az Európai Tanács elnöke

Ezt azt jelenti, hogy ellentétben az eddigi gyakorlattal a jövőben nem biztos, hogy a legerősebb parlamenti frakció adja majd a Bizottság elnökét.

Emmanuel Macron szerint nagyon rossz gyakorlat, hogy az Európai Parlament megpróbálja befolyásolni az államfőket és kormányfőket, hogy kit válasszanak a bizottság élére.

Az a legfontosabb számomra, hogy a kulcspozíciókba olyan emberek kerüljenek, akik az európai projektet viszik, és a lehető legkarizmatikusabbak, legkreatívabbak és legfelkészültebbek. Abban állapodtunk meg, hogy nem feltétlenül a csúcsjelöltek közül fogunk választani

- hangsúlyozta a csúcsról távozóban Emmanuel Macron, akinek pártját legyőzte a z EP választáson a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés

A német kancellár a csúcs után ismét világossá tette, hogy ő Manfred Webert szeretné a Bizottság élén látni. Az ideiglenes osztrák kancellár is Webert támogatja.

A legfrissebb felmérések szerint azonban a németek 60 százaléka ellenzi, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltje legyen a bizottság elnöke a következő öt éves ciklusban.

Az uniós kormányfőknek nemcsak az Európai Bizottság elnökéről, hanem további három vezető pozícióról is dönteniük kell, vagyis az Európai Központi Bank elnökéről az Európai Tanács, és az uniós diplomácia vezetőjéről is szavazniuk kell majd.

A vezetők egyetértettek abban, hogy a következő, június végén tervezett csúcstalálkozón megpróbálnak jelöltet állítani a vezető tisztségekre.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Putyin üzent Erdogannak

Putyin üzent Erdogannak

Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török elnök újraválasztási győzelme önzetlen munkájának természetes eredménye - hangzott Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözlő távirata, amelyet vasárnap este tettek közzé a Kreml honlapján.
Recep Tayyip Erdogan bejelentette győzelmét

Recep Tayyip Erdogan bejelentette győzelmét

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását.
Orbán gratulált Erdogannak

Orbán gratulált Erdogannak

Gratulálok az elnök úrnak a megkérdőjelezhetetlen választási győzelméhez” – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Twitter-mikroblogon. A magyar kormányfő török nyelven is kifejezte gratulációját.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!