2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Az amerikai-tálib tárgyalások előrehaladtával az afgán elnök elutasítja a külföldi beavatkozást

Elutasította vasárnap az afgán elnök, hogy az országában dúló fegyveres konfliktusba külföldről avatkozzanak be, miközben az afgán kormány nélkül, az Egyesült Államok és a kormányellenes tálibok között folytatott tárgyalások a felek nyilatkozatai szerint közelednek a békeszerződéshez.

  • Az amerikai-tálib tárgyalások előrehaladtával az afgán elnök elutasítja a külföldi beavatkozást

Asraf Gáni elnök az íd al-adha moszlim áldozati ünnep alkalmából mondott beszédet, miközben az amerikaiak és a tálibok folytatják a tárgyalásokat Katarban, ahol a szunnita lázadók politikai képviseletet működtetnek.

Gáni kitartott amellett, hogy a jövő hónapban esedékes elnökválasztás nagyon fontos, mert az afganisztáni vezetőnek így erős mandátuma lesz, hogy többévi háború után döntsön az ország sorsáról. "Afganisztán sorsáról ebben a hazában döntenek" - mondta. "Nem akarjuk, hogy bárki beleavatkozzon az ügyeinkbe."

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok főtárgyalója szeptember 1-ig, néhány héttel az elnökválasztás előtt szeretné megkötni a békeszerződést. A két fél várhatóan megállapodik mintegy 20 ezer amerikai és NATO-katona kivonásáról, cserébe a tálibok garantálják, hogy Afganisztán nem lesz a szélsőséges csoportok melegágya.

Egyelőre kevés részlet ismert, de Khalilzad és a tálib főtárgyaló, Abdul Gáni Baradar molla az elmúlt napokban több, a folyamat által érintett országba is elutazott, hogy tájékoztasson a legújabb fejleményekről.

A tálibok katari szóvivője, Szuhail Sahín, aki szerint a megállapodás a jelenlegi tárgyalási forduló végén várható, vasárnap az íd al-adha alkalmából üzenetet tett közzé, amelyben reményét fejezte ki, hogy Afganisztán "a következő áldozati ünnepet iszlám rendszer alatt, megszállás nélkül, az állandó béke és egység környezetében ünnepli majd".

A tálibok nem hajlandóan az általuk az Egyesült Államok bábjának tartott afgán kormánnyal tárgyalni, és kedden szégyenletesnek nevezték a szeptember 28-ra kitűzött elnökválasztást. Figyelmeztették az afgánokat, ne vegyenek részt választási gyűléseken, nehogy merényetek célpontjává váljanak. Előző nap a szélsőséges tálibok vállalták magukra a Kabulban biztonsági erők ellen elkövetett pokolgépes merényletet, amelyben 14 ember halt meg, és 145-en sebesültek meg, többségükben polgári személyek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!