2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Napindító 04:00

Külföld

Az amerikai kormány a taposóaknákra vonatkozó korlátozások felszámolására készül

Az amerikai kormány a taposóaknákra vonatkozó korlátozások felszámolására készül - erősítette meg Mark Esper védelmi miniszter pénteken az amerikai sajtó értesüléseit.

  • Az amerikai kormány a taposóaknákra vonatkozó korlátozások felszámolására készül

 

A Vox hír-, és véleményportál korábban külügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva számolt be arról: a kormányzat az előző elnök, Barack Obama által 2014-ben elnöki rendelettel bevezetett, a taposóaknák gyártására és forgalmazására vonatkozó tiltás felülvizsgálatára készül.

Esper pénteken közölte: a kormányzat valóban az eddigi tiltás felülvizsgálatára, majd eltörlésére készül, de arra nem tért ki, hogy mikorra várható a döntés. Esper úgy fogalmazott: a taposóaknák "fontos eszközt jelentenek haderőnk számára a küldetései sikere és a fenyegető kockázatok csökkentése érdekében". Azt állította: olyan taposóaknák gyártását tervezik, amelyek "biztonságosabbak" az adott konfliktusban érintett civil lakosság számára.

Barack Obama kormányzata nem csatlakozott az 1997-ben 164 ország által aláírt Ottawai Egyezményt, amely a taposóaknák teljes körű betiltásáról szól, de a 2014-es rendeletben a Koreai-félszigeten kívül megtiltotta a taposóaknák alkalmazását. Washington ugyanis fenntartotta magának a jogot az aknák telepítésére a Koreai-félszigeten.

Amerikai sajtóértesülések szerint a várható változásokat a Pentagon (védelmi minisztérium) már régóta fontolgatja. Még James Mattis miniszter kezdte meg az erről szóló egyeztetéseket, azzal érvelve, hogy a taposóaknák betiltása "kockára teszi az amerikai katonai sikereket" és egyben nagyobb veszélynek teszi ki az amerikai hadsereget.

Szakértők, köztük Rob Berschinski, az Obama-adminisztráció taposóaknával kapcsolatos politikájáért felelős szakember sajtónyilatkozataikban arra hívták fel a figyelmet, hogy a taposóaknák nemcsak komoly humanitárius fenyegetést jelentenek, hanem katonailag is elavult eszközök.

Az Egyesült Államok 1991 óta nem telepített taposóaknákat, kivéve 2002-ben Afganisztánban. 1997 óta pedig egyetlen amerikai vállalat sem gyártott ilyen szerkezetet, a raktáron lévő készleteket pedig megsemmisítette.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így románosítják el ma Nagyváradot

Így románosítják el ma Nagyváradot

Balázs D. Attila író, újságíró Szent László városának elrománosításáról írt mérföldkőnek számító cikket az Országépítő című folyóirat internetes oldalán. A szerző szerint mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

Az Egyesült Államok nem küld katonákat harcolni Ukrajnába – szögezte le kedden a washingtoni Fehér Ház arra reagálva, hogy korábban a francia államfő arra utalt, nem zárkózik el attól, hogy nyugati országok szárazföldi csapatokat küldjenek Ukrajnába.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!