2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

Az abortusztörvény liberalizálása ellen, több ezren vonultak utcára Varsóban + videó

Több ezren vonultak utcára Varsóban, miután az Európai Parlament megszavazta, hogy az abortusz alapvető jog. Az EP képviselők szerint az EU Alapjogi Chartájának 3. cikkét módosítani kellene, és törvénybe kellene iktatni.

  • Az abortusztörvény liberalizálása ellen, több ezren vonultak utcára Varsóban + videó

Harangszóval tiltakoznak Varsóban a szejm székháza előtt az abortusztörvények liberalizálása ellen.

A lengyel kormánykoalíciót vezető párt által benyújtott tervezet szerint a terhesség 12. hetéig az anya dönthetne az abortuszról.

A kormánykoalícióhoz tartozó Baloldal szintén lehetővé tenné ezt, annyi különbséggel, hogy orvosilag meghatározott esetekben a terhesség minden szakaszában engedélyeznék a beavatkozást.

A Lengyelország 2050 és a Lengyel Parasztpárt viszont az 1993-ban elfogadott, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvényt állítaná vissza. A témában pedig népszavazást kezdeményeznek. 

Az 93-as törvény három esetben engedélyezte a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A lengyel alkotmánybíróság 2020-as döntött úgy, hogy az abortusz csak az első két esetben megengedett.

A szejm a négy kormánypárti tervezet további vitára bocsátásáról szavaz. Vasárnap pedig Varsóban több életvédő szervezet - a lengyel püspöki konferencia tiszteletbeli védnökségével - újabb tüntetést szervez Nemzeti Életmenet elnevezéssel.

Azért vagyunk itt, mert példátlan az a négy javaslat, amelyek radikálisan veszélyeztetik a meg nem született lengyelek életét. Olyan tervezetekről van szó, amelyek nagyon erősen és egyértelműen megváltoztatják a jelenlegi abortusztörvényt. Olyan tervezetekről, amelyek ellentmondanak az alkotmánynak és az emberi jogoknak.- nyilatkozta az élet és családközpont egyesület tagja.

Közben az Európai Parlament megszavazta, hogy az abortusz alapvető jog. Továbbá az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok uniós finanszírozását pedig meg kell szüntetni.

Az Európai Parlamenti képviselők szerint az EU Alapjogi Chartájának 3. cikkét is módosítani kellene, mégpedig úgy, hogy mindenkinek joga legyen a testi autonómiához, valamint ahhoz, hogy szabadon, tájékozottan, teljeskörűen és egyetemesen hozzáférjen a szexuális és reproduktív egészséghez és jogokhoz.

Az Európai Unió elsődleges jogának a részévé válna, viszont ehhez minden tagállamnak az egyetértésre szükség lenne. Úgy, hogy én úgy gondolom, hogy erre nem kerül sor. Hiszen, különösen Közép-Európában még nem olyan rossz a helyzet, mint például ahogy említettem a francia társadalom esetén. Alapvetően az abortusz kérdése nem egy többségi kérdés, hanem az alapvető igazság kérdése, hogy kiről is van szó, és egy életről van szó. - nyilatkozta az Axioma központ kutatási vezetője.

Az Európai Parlament szerint az abortusz módszereinek és eljárásainak az orvosok és az orvostanhallgatók tananyagának kötelező részét kellene képezniük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mennek a francia katonák Ukrajnába

Mennek a francia katonák Ukrajnába

Örömmel veszem Franciaország kezdeményezését, hogy kiképzőket küldjön Ukrajnába ukrán katonák felkészítésére – jelezte Szirszkij a Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel videó-összeköttetés útján folytatott beszélgetést követően a Magyar Nemzet beszámolója szerint.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt - közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!