2024. 06. 26. Szerda János, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Ayaan Hirsi Ali: Az iszlamizáció valós jelenség Európában

„Szaúd-Arábia, Katar és a hozzájuk hasonló országok vallási iskolákat, mecsetek, iszlamista kiképzőközpontokat alapítanak Európában, és mi megengedjük, hogy így legyen” – mondta az Echo TV-nek Ayaan Hirsi Ali. A Szomáliából elmenekült holland politikus szerint az iszlamizáció valós veszély, az iszlámot pedig meg kellene reformálni.

  • Ayaan Hirsi Ali: Az iszlamizáció valós jelenség Európában

A WHO adatai szerint a szomáliai családban felnövő lányok 97 százalékának megcsonkítják a nemi szervét, Szomáliában pedig ez a szám 100 százalék – mondta az Echo TV-nek adott interjújában Ayaan Hirsi Ali, szomáliai származású politikus, író. Arról is a család dönt, hogy megházasodjon-e, „velem ez 22 évesen történt meg, de sok rokonomat 13-14 évesen adták férjhez” – mesélte. Rámutatott, hogy nagyon sokan már igen fiatalon gyereket vállalnak, ami miatt nem járnak sokáig iskolába.

„A radikális iszlamisták szigorítottak a vallási szabályokon, ez pedig a nők életére is kihatással volt” – mondta Ali.

Ayaan Hirsi Ali Infidel: my life című könyvében a többi között szökése történetét is leírta. Rámutat, hogy azok a szörnyűségek, amiken ő és számos más nő átment, Európából nézve elképzelhetetlen.

„Amikor a vallás nevében olyan dolgokat tettek szokványossá, amik a női jogokat hátrányosan érintették, akkor azt mondtam apámnak: ezzel nem értek egyet, ő pedig azt válaszolta: ez Isten akarata. A nők megcsonkítására is ugyanezt mondta” – mondta Ali.

Ayaan Hirsi Ali harcol a saria ellen, mert nem ért egyet azzal, hogy az iszlám törvénykezés szerint el kell fogadnia az alávetettséget, „mondja ezt Mohamed próféta, vagy bárki”.

„A lényeg, hogy a 21. században nem irányíthatnak minket egy olyan férfi parancsai szerint, aki a 7. században élt. A vallási vezetőknek ezt figyelembe kellene venni.”

Ayaan Hirsi Ali kifejtette, hogy a legtöbb muszlim hallani sem akar az iszlám reformjáról. „Azért mert nem akarnak vétkezni. Úgy gondolják, hogy kétségbe vonják Istent és Mohamed prófétát, ami a legnagyobb bűn. Nem akarnak ezzel szembesülni, csak befogják a fülüket” – mondta.

Az Iszlám Állam, az al-Kaida és a többi szélsőséges iszlamista szervezet azt mondja, hogy ez az iszlám és így kell élni – mondta Ali, hozzátéve: a „reformerek”, pedig azt mondják, hogy változásra van szükség, „azonban az ő üzenetük gyenge”.

„A vallást ki kell emelni a történelmi távlatokból és új szabályokat kell felállítani” – mondta.

Ayaan Hirsi Ali arról is beszélt, hogy az iszlamizáció valós jelenség. „Szaúd-Arábia, Katar és a hozzájuk hasonló országok vallási iskolákat, mecsetek, iszlamista kiképzőközpontokat alapítanak Európában, és mi megengedjük, hogy így legyen. Beengedjük őket, hogy ők irányítsák és kiképezzék a bevándorlóközösséget. Egyszerűen nem kellene ezt engedni” – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését, amely elfogatóparancsot adott ki két magas rangú orosz katonai vezető ellen, és hozzátette, hogy nem kerülik el az igazságszolgáltatást.
Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!