2023. 06. 10. Szombat Margit, Gréta napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Ayaan Hirsi Ali: Az iszlamizáció valós jelenség Európában

„Szaúd-Arábia, Katar és a hozzájuk hasonló országok vallási iskolákat, mecsetek, iszlamista kiképzőközpontokat alapítanak Európában, és mi megengedjük, hogy így legyen” – mondta az Echo TV-nek Ayaan Hirsi Ali. A Szomáliából elmenekült holland politikus szerint az iszlamizáció valós veszély, az iszlámot pedig meg kellene reformálni.

  • Ayaan Hirsi Ali: Az iszlamizáció valós jelenség Európában

A WHO adatai szerint a szomáliai családban felnövő lányok 97 százalékának megcsonkítják a nemi szervét, Szomáliában pedig ez a szám 100 százalék – mondta az Echo TV-nek adott interjújában Ayaan Hirsi Ali, szomáliai származású politikus, író. Arról is a család dönt, hogy megházasodjon-e, „velem ez 22 évesen történt meg, de sok rokonomat 13-14 évesen adták férjhez” – mesélte. Rámutatott, hogy nagyon sokan már igen fiatalon gyereket vállalnak, ami miatt nem járnak sokáig iskolába.

„A radikális iszlamisták szigorítottak a vallási szabályokon, ez pedig a nők életére is kihatással volt” – mondta Ali.

Ayaan Hirsi Ali Infidel: my life című könyvében a többi között szökése történetét is leírta. Rámutat, hogy azok a szörnyűségek, amiken ő és számos más nő átment, Európából nézve elképzelhetetlen.

„Amikor a vallás nevében olyan dolgokat tettek szokványossá, amik a női jogokat hátrányosan érintették, akkor azt mondtam apámnak: ezzel nem értek egyet, ő pedig azt válaszolta: ez Isten akarata. A nők megcsonkítására is ugyanezt mondta” – mondta Ali.

Ayaan Hirsi Ali harcol a saria ellen, mert nem ért egyet azzal, hogy az iszlám törvénykezés szerint el kell fogadnia az alávetettséget, „mondja ezt Mohamed próféta, vagy bárki”.

„A lényeg, hogy a 21. században nem irányíthatnak minket egy olyan férfi parancsai szerint, aki a 7. században élt. A vallási vezetőknek ezt figyelembe kellene venni.”

Ayaan Hirsi Ali kifejtette, hogy a legtöbb muszlim hallani sem akar az iszlám reformjáról. „Azért mert nem akarnak vétkezni. Úgy gondolják, hogy kétségbe vonják Istent és Mohamed prófétát, ami a legnagyobb bűn. Nem akarnak ezzel szembesülni, csak befogják a fülüket” – mondta.

Az Iszlám Állam, az al-Kaida és a többi szélsőséges iszlamista szervezet azt mondja, hogy ez az iszlám és így kell élni – mondta Ali, hozzátéve: a „reformerek”, pedig azt mondják, hogy változásra van szükség, „azonban az ő üzenetük gyenge”.

„A vallást ki kell emelni a történelmi távlatokból és új szabályokat kell felállítani” – mondta.

Ayaan Hirsi Ali arról is beszélt, hogy az iszlamizáció valós jelenség. „Szaúd-Arábia, Katar és a hozzájuk hasonló országok vallási iskolákat, mecsetek, iszlamista kiképzőközpontokat alapítanak Európában, és mi megengedjük, hogy így legyen. Beengedjük őket, hogy ők irányítsák és kiképezzék a bevándorlóközösséget. Egyszerűen nem kellene ezt engedni” – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!