2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Autómentes hétvégék bevezetésével riogatott a német miniszter

Rossz hírt közölt a Deutschlandfunk rádió hallgatóival Volker Wissing, Németország digitális ügyekért és közlekedésért felelős minisztere: az ország klímatörvényének értelmében hétvégente nem használhatnák az autóikat.

  • Autómentes hétvégék bevezetésével riogatott a német miniszter

Wissing kijelentette: „Elmondtam az állampolgároknak az igazságot, mert a szektorális megközelítés azt jelenti, hogy azonnali hatállyal huszonkétmillió tonna CO2-egyenértéket kell megspórolnunk” a közlekedésben. Ezt pedig „sebességkorlátozással és hasonló intézkedésekkel nem lehet elérni, ilyen nagy mennyiségeket csak ad hoc lehet megtakarítani azzal, hogy nem használunk autókat vagy teherautókat”, így hétvégi vezetési tilalmak válnának szükségessé.

Ugyanis bár Németország összességében – leginkább a megújuló áramtermelés részarányának jelentős növekedése miatt – eddig is elérte klímacéljait, és erre az elkövetkezendő években is jó esélye van, a klímatörvény a kötelező kibocsátás-csökkentési célokat szektorális alapon tűzi ki.

A közlekedési szektornak pedig számos más szektorral ellentétben régóta nem sikerül teljesítenie a saját előirányzatait. Ráadásul arra sem mutatkozik különösebb esély, hogy a német költségvetés összeomlása miatt eltörölt elektromosautó-vásárlási támogatás kivezetése után öt százalékkal csökkent 2024 első negyedévében az elektromos autók értékesítése, a Német Autóipari Szövetség (VDA) számításai szerint pedig az e-autók töltési infrastruktúrájának bővítése is pont harmadakkora tempóban halad, mint ami a 2030-ra kormányzati célként kitűzött egymillió töltőállomás eléréséhez szükséges lenne.

Tavaly a koalíció eldöntötte, hogy alapjaiban reformálja meg a 2019-ben elfogadott klímatörvényt, és a szektorális célok helyébe egy általános országos klímacél lép. Wissing pártja, az épp a parlamenti bejutási küszöb határán egyensúlyozó liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely ebben a ciklusban vegyes sikerrel tudta képviselni hagyományos választói bázisa, a német vállalkozók érdekeit, a reform mellett kardoskodik –

azt szeretnék, hogy ne a problémás közlekedési szektorban kelljen kibocsátást csökkenteni, hanem olyan más területeken, ahol ez kisebb gazdasági kárral jár.

A klímatörvény átírásának folyamata ugyanakkor megakadt, s ezért a liberálisok a Zöldeket okolják. Ők azok ugyanis, akik szerint a szektorális célok megszüntetésével nehezebb lenne elszámoltatni a gazdaság egyes szektorait akkor, ha esetleg nem tesznek eleget a kibocsátás-csökkentésért.

Wissing szerint „ha a Zöldek megkapják, amit akarnak”, azaz maradnak a szektorális célok, akkor be kell tartatnia a hatályos törvényt, abból pedig bizony vezetési tilalom lesz. A Zöldek tagadnak, Bundestag-frakciójuk vezetője, Katharina Dröge szerint közös kormányuk minisztere „alaptalanul kelt félelmet”.

Forrás: Mandiner

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!