2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Ausztriában regionális szigorítások lépnek életbe

Szigorúbb szabályozásokat vezetnek be Ausztriában azokon a településeken, körzetekben, ahol 100 ezer lakosra vetítve meghaladja a 400-at az új koronavírus okozta megbetegedések száma hét nap átlagában.

  • Ausztriában regionális szigorítások lépnek életbe

Az egészségügyi minisztérium a hét végén tájékoztatta a tartományi vezetőket arról, hogy a március 10-től érvényes rendelkezés értelmében kiutazási korlátozás lép érvénybe azokban a körzetekben, illetve "regionálisan behatárolt hotspotokban" (gócpontokban), ahol a járványügyi mutatók ezt indokolják. Ez azt jelenti, hogy az adott települést csak negatív koronavírusteszttel lehet elhagyni. Ezek érvényessége PCR-teszt esetén 72 óra, míg a kevésbé megbízható antigénteszt esetén 48 óra. Kivételt csak a gyerekek, az átutazók, illetve azok élveznek, akik igazoltan átestek a betegségen.

A rendelet jelenleg három körzetet érint: a karintiai Hermagor kerületet, Alsó-Ausztria második legnagyobb városát, Bécsújhelyet és a salzburgi Pongau két kisebb települését.

A kiutazásra vonatkozó tesztkötelezettség feloldásának az a feltétele, hogy a hétnapos megbetegedési átlag legalább tíz napon keresztül százezer főre vetítve 200 alá kerüljön. Azokon a helyeken, ahol a megbetegedési mutató több mint egy héten keresztül 400 fölött van, további intézkedések várhatók: a karanténszabályok, illetve a koronavírus elleni általános előírások betartásának célzott és gyakoribb ellenőrzése, a kontaktkutatás kiterjesztése, illetve gyanú esetén a tesztelés két-háromszori megismétlése.

A szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a rendőrség végzi, de szükség esetén a hadsereg is igénybe vehető erre a célra. Az érintett településeken a minisztérium az eddigi sokszorosára növeli a tesztelési kapacitást, és a szűréshez kellő emberi erőforrást is biztosít, elsősorban szintén a hadsereg állományából.

Eközben szombaton Bécsben és más osztrák nagyvárosokban is tüntetések voltak a koronavírus-járvány megfékezését célzó szigorú intézkedések ellen. A többezres fővárosi demonstráción beszédet mondott mások mellett Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti frakcióvezetője, és jelen voltak más szabadságpárti képviselők, illetve Heinz-Christian Strache, az FPÖ korábbi elnöke, volt alkancellár is.

A "Demokrácia, alapjogok és szabadság" mottóval meghirdetett bécsi tüntetéshez szélsőjobboldali radikális csoportok, vírustagadók, huligánok és - ahogy egy rendőrségi szóvivő nevezte - a különböző összeesküvés-elméletek képviselői is szép számmal csatlakoztak. Az országos rendőr-főkapitányság vasárnapi közleménye szerint 42 embert vettek őrizetbe, 60 büntetőjogi feljelentést tettek és több mint 3000 szabálysértési eljárást indítottak, elsősorban a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló rendelkezések megszegése, de más erőszakos megnyilvánulások miatt is. Hasonló, kisebb tüntetések még vasárnap délután is várhatóak.

Az elmúlt 24 órában 2199 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 475 070 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1447, az intenzív kezelésre szorulók 314-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8713-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 443 152.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!