2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ausztriában emelkedett az antiszemita túlkapások száma

Ausztriában 6,4 százalékkal emelkedett az antiszemita túlkapások száma tavaly az előző évhez képest - áll a bécsi izraelita hitközség (IKG) kedd este nyilvánosságra hozott jelentésében.

  • Ausztriában emelkedett az antiszemita túlkapások száma

Míg 2019-ben 550 bejelentett antiszemita indíttatású kihágást vettek nyilvántartásba, számuk 2020-ra 585-re emelkedett. Az ilyen jellegű eseteket 19 éve jegyzik, a mostani a legmagasabb. A túlkapások számának növekedésében a koronavírus-járvány, illetve a hozzá kapcsolódó tüntetéseken regisztrált, részint antiszemita töltetű megnyilvánulások felerősödése is szerepet játszik - áll a jelentésben.

A pszichés támadások, fenyegetések mellett a legnagyobb emelkedés a sértő magatartásban tapasztalható, az előző évhez képest 125-tel emelkedett ezek száma. Ebbe a körbe tartoznak az IKG feljegyzései szerint az antiszemita kijelentések, szidalmazások és kommentárok, melyek sokszor szemtől szemben hangzanak el, máskor írásos - levél, e-mail vagy a közösségi portálokon feltűnő hozzászólás - formájában jelennek meg.

Oskar Deutsch, az IKG elnöke úgy véli, hogy különösen most, a világjárvány idején igaz Theodor Adorno zsidó származású német filozófus kijelentése, miszerint "az antiszemitizmus nem más, mint szóbeszéd a zsidókról". Szerinte legfőképpen az interneten és a tüntetéseken terjednek a hazugságok, és "ezekből a szavakból könnyen futótűzszerű tettek lehetnek, ha nem teszünk ellene".

Karoline Edtstadler osztrák alkotmány- és európaügyi miniszter is aggodalmának adott hangot a jelentés kapcsán, és felhívta a figyelmet a koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható, antiszemita tartalmú összeesküvés-mítoszokra. "Ha egy koronavírus elleni tüntetésen náci karlendítéseket vagy éppen Dávid-csillagot viselő embereket lehet látni, akik ezzel a holokausztot kívánják ártalmatlannak feltüntetni, az mindenképp elítélendő, és nem szabad elhallgatni" - jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, az antiszemitizmus elleni nemzeti stratégia, melyet a kormány januárban tárt a nyilvánosság elé, fontos és hatékony eszköz a küzdelemben, de "még sok a tennivalónk, az antiszemitizmus elleni harc össztársadalmi feladat".

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!