2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

Ausztrália is bombázhatja az Iszlám Államot

Ausztrália és Kanada is bekapcsolódik az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni harcba. Mindkét ország csak a légierejét veti be a szélsőségesek ellen, szárazföldi csapatokat nem küzdenek. A török parlament szintén hozzájárult ahhoz, hogy Törökország katonai egységeket küldjön Irakba és Szíriába. Az ENSZ legújabb jelentése szerint a szélsőséges iszlamisták háborús és emberiesség elleni bűnöket követtek el Irakban.

Ausztrál harci gépek gyakorlatoznak az Egyesült Arab Emírségekben. A repülők mostantól bombázhatják az Iszlám Állam dzsihadistáit Irakban, miután az ausztrál miniszterelnök engedélyezte bevetésüket. Emellett Ausztrália kétszáz fős különleges szárazföldi alakulatot is a térségbe küld, hogy tanácsokkal segítse az iraki hadsereget. Az ausztrál katonai egységek az Egyesült Államok által vezetett koalícióhoz csatlakoznak majd, amely az iraki és kurd egységeknek nyújt katonai támogatást.

– Az amerikaiaknak már most is elég jelentős különleges szárazföldi alakulatai vannak a térségben, és úgy tudom, hogy a brit és kanadai különleges egységek is bent vannak már Irakban. Mi sokkal kisebb erőkkel, de hasonló módon működünk majd, mint az amerikai speciális alakulatok – közölte Tony Abbott.

Bekapcsolódhat a hadműveletekbe Törökország is: a török parlament felhatalmazta a kormányt, hogy katonai alakulatokat küldjön Irakba, valamint Szíriába. A cél a terrorszervezeteknek nyilvánított csoportok, így az Iszlám Állam legyőzése.

– Nyilvánvaló kockázat és fenyegetés a nemzetünk biztonságára nézve, hogy iszlamista fegyveresek vannak jelen a térségben, például 37 kilométerre a török–szíriai határ azon részétől, ahol Shah szulejmán sírja van. Ez a sír elválaszthatatlan része a területünknek, és a legfontosabb kötelességünk megvédeni – közölte a török védelmi miniszter. A másik ok a beavatkozásra, hogy Ankara így kívánja megakadályozni a menekülthullám fokozódását: csak az elmúlt két hétben 160 ezer kurd szíriai menekült érkezett az országba.

A kurdok a szélsőséges iszlamisták elől menekülnek. Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy az Iszlám Állam harcosai háborús és emberiesség elleni bűnöket követtek el Irakban. „Ez tényleg egy döbbenetes riport, amely kilenc hét szörnyű emberi jogsértéseit sorolja fel, többségük az Iszlám Államhoz kötődik. A bűntettek között szerepel megerőszakolás, gyilkosság, tömeges kivégzés, emberrablás, gyerekek besorozása és harcra kényszerítése, mecsetek, templomok és más vallási épületek lerombolása. Ezek az iszonyú tettek több ezer embert érintettek” – közölte Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szervezetének a szóvivője.

Az ENSZ szerint a dzsihadisták a nyáron egyetlen akcióban 1500 iraki katonát végeztek ki egy észak-iraki tartományban. Igaz, a jelentés megjegyzi azt is, hogy az iraki kormányerők és a hozzájuk hű milíciák is számos esetben sértettek nemzetközi jogot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!