2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Bayer show 04:40

Külföld

Átvette az irányítást a pénzügyi szakember

Megalakult az új bolgár kormány. A balkáni államot a jövőben Plamen Oresarszki pártonkívüli pénzügyi szakember vezeti, ő az eddig ellenzéki szocialisták jelöltje volt. A politikus korábban pénzügyminiszterként dolgozott. A kormányalakítás egy több hónapos válságnak vet véget, miután februárban a szegénység és korrupció elleni tüntetések megbuktatták az ország előző vezetését.

Még el sem kezdte a munkát az új bolgár kormány, egyesek máris tüntetnek ellenük. A maréknyi tiltakozó a frissen esküt tett vezetéstől sem vár igazi változást, hiába ígéri ezt a baloldali kabinet.

– Az emberek új, működő kormányt akarnak, amely világos jövőképet ad az országnak, a gazdaságnak és minden bolgár életének – nyilatkozta Szergej Szanisev, a bolgár szocialisták főtitkára.

A februárban tömegtüntetésekkel megbuktatott volt miniszterelnök máris nyomás alá akarja helyezni utódját. – Akárki kerül most hatalomra kormányfőként, nagy felelősséget vállal magára. Sztanisev ezért nem vállalta ezt el, és ezért választotta inkább önt – fogalmazott Bojko Boriszov, aki Plamen Oresarszkihoz intézte szavait.

A pártonkívüli pénzügyi szakembernek még a parlamenti többsége sem lesz meg, a 240 fős törvényhozásban csak 120-an támogatják – bár bizonyos kérdésekben állítólag a 23 mandátumos szélsőséges nacionalisták voksára is számíthat. Az új kormányfő elsősorban a nincsteleneken segítene, hiszen a szegénység volt az egyik fő oka az előző vezetés távozásának.

– Megpróbálunk nyitottabbak lenni a párbeszédre. A kormány terveinek egy része a szegény embereket célozza meg, a legalacsonyabb jövedelműeket – közölte az új miniszterelnök.

Bulgáriában átszámítva mintegy 100 ezer forint a havi átlagfizetés, az átlagnyugdíj feleennyi, és minden ötödik ember a szegénységi küszöb alatt él. Az új miniszterelnök a minimálbért és a nyugdíjakat is emelné, és azt ígéri, nem emeli a lakossági áram árát, valamint 250 ezer új munkahelyet is teremt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt felhívása + videó

Bayer Zsolt felhívása + videó

A műsorvezető, publicista a HírTV képernyőjén keresztül a Bayer show-ban mondta el, hogy miért lesz fontos a jűlius elsejei Békemenet, hogy miért kell ott lenni és miért kell kiállni Európa mellett. Szerinte meg kell mutatni, hogy mi vagyunk a normalitás, sőt, hogy mi vagyunk az az Európa, amelyet érdemes és lehet szeretni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!