2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

Áttörték az elnöki rezidencia védelmét a tüntetők

Áttörték vasárnap az államfői rezidencia védelmét a szerb kormány és az elnök ellen tüntetők. A demonstrálók és a rendőrök között dulakodás tört ki, a rendfenntartók könnygázt vetettek be a megfékezésükre. Több személyt is előállítottak. Az ellenzék 3 hónapja az utcán követeli a sajtószabadság megteremtését, illetve szabad és tisztességes választások kiírását.

  • Áttörték az elnöki rezidencia védelmét a tüntetők

Ellenzéki tüntetők vonultak vasárnap a szerb elnöki rezidencia elé Belgrádban. A demonstrálók áttörték a kordont, egy nappal azután, hogy betörtek az állami tévé épületébe is. Az embereket a rendőrök fékezték meg könnygázzal és paprikasprayjel.

„Nem hátrálunk meg. Mondjon le Aleksandar Vucic elnök, a kormányfő, a parlament elnöke és az állami tv igazgatója. Szabad választásokat akarunk. Előtte pedig minimum 6-9 hónap sajtószabadságot. Ezek a követeléseink. Nem hátrálunk meg, nem vonulunk vissza” – mondta a Boško Obradović, a szélsőjobboldali Oltárajtó Mozgalom vezetője.

Az Egy az ötmillióból nevű tüntetéssorozat 3 hónapja tart, a megmozdulásokon minden hétvégén ezrek vesznek részt. A megosztott szerb ellenzék abban egyetért, hogy az államfőnek távoznia kell. Szerintük a Szerb Haladó Párt vezette kabinet propagandaeszközzé változtatta a közmédiumokat, nem számolnak be az ellenzéki rendezvényekről.

„Húsvétra megbukik, ha egységesek maradunk, ha egyesülünk. Ha egymással szolidárisak leszünk!” – mondta Vuk Jeremic, volt szerb külügyminiszter.

Vasárnap a tömeg a rendőrség épülete elé vonult, hogy a szombati megmozduláson őrizetbe vett társaik kiszabadítását követelték.

„Szerbia nem civilizált ország, és addig nem is lesz az, amíg ezek a civilizálatlan, műveletlen, írástudatlan, arrogáns emberek lesznek a hatalomban. Ezért jöttem ide” – mondta egy tüntető.

Aleksandar Vučić elnök azonban közölte, nem fél se a fasisztáktól, se a kommunistáktól, ezért továbbra sem egyezkedik az ellenzékkel. A törvénysértő tüntetőknek pedig felelősségre vonást ígért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!