2020. július 3.,
péntek, Kornél, Soma napja

Áttörték az elnöki rezidencia védelmét a tüntetők

Hír TV

2019. március 18., hétfő 07:52, frissítve: hétfő 14:47

Áttörték vasárnap az államfői rezidencia védelmét a szerb kormány és az elnök ellen tüntetők. A demonstrálók és a rendőrök között dulakodás tört ki, a rendfenntartók könnygázt vetettek be a megfékezésükre. Több személyt is előállítottak. Az ellenzék 3 hónapja az utcán követeli a sajtószabadság megteremtését, illetve szabad és tisztességes választások kiírását.

Ellenzéki tüntetők vonultak vasárnap a szerb elnöki rezidencia elé Belgrádban. A demonstrálók áttörték a kordont, egy nappal azután, hogy betörtek az állami tévé épületébe is. Az embereket a rendőrök fékezték meg könnygázzal és paprikasprayjel.

„Nem hátrálunk meg. Mondjon le Aleksandar Vucic elnök, a kormányfő, a parlament elnöke és az állami tv igazgatója. Szabad választásokat akarunk. Előtte pedig minimum 6-9 hónap sajtószabadságot. Ezek a követeléseink. Nem hátrálunk meg, nem vonulunk vissza” – mondta a Boško Obradović, a szélsőjobboldali Oltárajtó Mozgalom vezetője.

Az Egy az ötmillióból nevű tüntetéssorozat 3 hónapja tart, a megmozdulásokon minden hétvégén ezrek vesznek részt. A megosztott szerb ellenzék abban egyetért, hogy az államfőnek távoznia kell. Szerintük a Szerb Haladó Párt vezette kabinet propagandaeszközzé változtatta a közmédiumokat, nem számolnak be az ellenzéki rendezvényekről.

„Húsvétra megbukik, ha egységesek maradunk, ha egyesülünk. Ha egymással szolidárisak leszünk!” – mondta Vuk Jeremic, volt szerb külügyminiszter.

Vasárnap a tömeg a rendőrség épülete elé vonult, hogy a szombati megmozduláson őrizetbe vett társaik kiszabadítását követelték.

„Szerbia nem civilizált ország, és addig nem is lesz az, amíg ezek a civilizálatlan, műveletlen, írástudatlan, arrogáns emberek lesznek a hatalomban. Ezért jöttem ide” – mondta egy tüntető.

Aleksandar Vučić elnök azonban közölte, nem fél se a fasisztáktól, se a kommunistáktól, ezért továbbra sem egyezkedik az ellenzékkel. A törvénysértő tüntetőknek pedig felelősségre vonást ígért.