2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ellenzéki tiltakozók törtek be az állami televízió épületébe

Tüntetők és ellenzéki vezetők hatoltak be a szerb köztévé épületébe szombaton este. A tiltakozók az elnök lemondását követelték. Az Egy az ötmillióból elnevezésű tiltakozássorozat immár több mint három hónapja zajlik Szerbiában. Eközben Montenegróban is az államfő távozása miatt tüntettek. Madridban pedig a katalán függetlenség miatt vonultak utcára az emberek.

  • Ellenzéki tiltakozók törtek be az állami televízió épületébe

„Aleksandar Vučić egy tolvaj” – ezt skandálták a tüntetők a szerbiai köztévé központjában szombat este. A tizenötödik alkalommal összegyűlő Egy az ötmillióból elnevezésű megmozdulás résztvevői először eltorlaszolták a bejáratot és tojással dobálták meg a közmédia épületét, ezt követően pedig behatoltak a székházba. A tüntetők azt követelték, hogy élőben kapcsolják őket az esti híradóban, vagy bármely más műsorban. A demonstrálók élén az Oltárajtó ellenzéki mozgalom vezetője állt.

„Az elmúlt hónapokban egy dolgot kértünk, hogy a tiltakozás szervezői beszélhessenek az állami tévében” - közölte Boško Obradović.

Miután a feldühödött emberek behatoltak az épületbe a helyszínre érkeztek a különleges egységek tagjai is, akik megakadályozták, hogy a tüntetők az alsó szintekről eljussanak az emeletre. Többször is kialakult lökdösődés a demonstrálók és a rohamrendőrök között.

A 2017 óta hivatalban lévő elnök ellen hónapok óta tiltakoznak. A tiltakozók az állam és a kormányfő lemondását követelik, valamint szabad választást és médiát és több demokráciát szeretnének.

A három hónapja tartó tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetők a legnagyobb gondnak a fiatalok elvándorlását, a pártfoglalkoztatást, a média elnyomását és a mindenre kiterjedő diktatúrát nevezték.

A tiltakozások mára már Szerbia több mint hatvan városára kiterjedtek, és a hét majdnem minden napjára jut valahol egy demonstráció.

Ilyen mértékű megmozdulásokra a legutóbb 2000-ben volt példa, amikor a kormányellenes tüntetők a diktátornak is nevezett Slobodan Milosevic ellen keltek fel. A tiltakozók 2000. október 5-e óta soha nem hatoltak be az állami televízió épületébe.

Mindezek ellenére a közvélemény-kutatások szerint a SNS támogatottsága továbbra is 50 százalék feletti, és könnyedén meg tudna nyerni bármilyen választást, Aleksandar Vucic pedig még pártjánál is népszerűbb, így nem várható, hogy eleget tesz a tüntetők kérésének, és lemond posztjáról.

Montenegróban és Spanyolországban is utcára vonultak

Nemcsak Szerbiában, hanem Montenegróban is az elnök leváltását követelték. Szombaton több tízezren tiltakoztak a vezető ellen. A tüntetők azt skandálták, hogy mi vagyunk az állam, az államfő pedig egy tolvaj.

Spanyolországban több tízezren tüntettek a katalán függetlenség mellett. Érdekességnek számít, hogy a demonstrációt nem Barcelonában, hanem Madridban tartották. Számos tiltakozót szállítottak buszokkal Katalóniából a fővárosba.

A demonstrációt „Az önrendelkezés nem bűn” mottóval rendezték, a tüntetők pedig a perbe fogott katalán függetlenségi vezetők szabadon bocsátását követelték.

„Nemcsak azok az emberek vannak most itt akik támogatják a katalán függetlenséget, hanem azok is akik hisznek a szabadságban és hisznek abban, hogy amit tettünk, az nem bűncselekmény. Egész Spanyolországból érkeztek emberek erre a tüntetésre, hogy támogassák az ügyünket. Nagyon jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül” – mondta egy spanyol nő.

A 2017-ben alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás és a az erről szóló nyilatkozat elfogadása miatt 12 katalán politikus ügyében zajlik tárgyalás a spanyol legfelsőbb bíróságon.

Lázadással, valamint közpénzek hűtlen kezelésével vádolják őket.

(Kezdőkép: twitter.com/Reuters)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!