2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Athén bírálta az EU-t a kísérő nélküli kiskorúak elosztásának hiánya miatt

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök bírálta pénteken az EU-t a "szolidaritás" hiánya miatt, miután Görögország sikertelenül próbált meggyőzni más uniós tagállamokat arról, hogy fogadjanak be körülbelül 3000, kísérő nélkül érkezett kiskorú menekültet.

  • Athén bírálta az EU-t a kísérő nélküli kiskorúak elosztásának hiánya miatt

"Az összes uniós tagállammal megpróbáltunk megállapodást elérni, mondván: +az Isten szerelmére, körülbelül 3000 gyerekről beszélünk... Nem lehetne őket elosztani 27 ország között, hogy Európa így némi szolidaritást mutathasson?+" - mondta Micotákisz a parlamentben. "Sajnos azt kell mondanom, hogy a válasz nem éppen volt pozitív, ami nem szolgáltat igazságot Európa számára" - közölte a görög kormányfő, hozzátéve, hogy a görög táborokban összesen körülbelül 4000 kiskorú menekült tartózkodik, és meglehetősen rossz körülmények között.

Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő szerdán bejelentette, hogy a görög kormány bezár három túlzsúfolt menekülttábort az égei-tengeri Leszbosz, Híosz és Számosz szigeten, s helyettük úgynevezett indulási és azonosítási központokat hoz létre egyenként ötezer főnyi befogadóképességgel.

A görög kormány adatai szerint jelenleg több mint 37 ezer menedékkérő tartózkodik a görög szigeteken, és százak érkeznek naponta, kihasználva az enyhébb időjárási viszonyokat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint további 22 ezer ember él a Görögország kontinentális részén található menekülttáborokban, amelyek csaknem megteltek vagy már meghaladták befogadóképességüket. Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy számos észak-görögországi városban voltak tiltakozások az elmúlt hetekben a menedékkérők tervezett áthelyezésének megakadályozásáért.

Az AFP azt is megjegyzi, hogy Micotákisz a héten azzal vádolta az EU-t, hogy a bevándorlók elhelyezésének "megfelelő helyeként" tekint az unió külső határainál található tagállamokra.

A francia hírügynökség szerint az EU több millió eurós támogatást biztosított Görögország számára a bevándorlás jelentette kihívás leküzdéséhez, de a tagállamok többségében elutasították, hogy menedékkérőket fogadjanak be. "Az EU néha a pénz mögé bújik (...), hogy ne kelljen nehéz politikai döntéseket hoznia" - fogalmazott pénteken Micotákisz.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!