2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Annektálná a Jordán-völgyet választási győzelme esetén Netanjahu

Választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet - jelentette be kedden tartott beszédében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

  • Annektálná a Jordán-völgyet választási győzelme esetén Netanjahu

"Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül" - közölte Netanjahu, hozzátéve, hogy az annektálás az első lépés lenne más, olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

Netanjahu hangsúlyozta, minderre csupán azután kerülne sor, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozzák az évszázad alkujának is nevezett izraeli-palesztin rendezési tervet, és az ügyben teljes mértékben együttműködnének a Trump-adminisztrációval.

A Fehér Házból egyelőre nem kommentálták a bejelentést.

Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök nem sokkal Netanjahu nyilatkozata előtt, amelynek a tartalma korábban kiszivárgott, közleményben kijelentette, hogy az izraeli kormányfő "a békefolyamat legnagyobb rombolója".

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

A miniszterelnök az előző, április 9-én tartott választások előtt is megígérte a Ciszjordániában felépített izraeli települések annektálását.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi okok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepi választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza jövendő államuk területét.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!