2022. 09. 25. Vasárnap Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Balaton retró

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Amerikai-kínai kereskedelmi alku

Donald Trump szerint történelmi megállapodást sikerült kötni Kínával a kétoldalú kereskedelemben fennálló vitás kérdések rendezésére. Az alku értelmében Kína 200 milliárd dollárnyi amerikai árut és szolgáltatást vásárol, és fellép a szellemi jogsértések ellen, emellett valutája értékét sem manipulálja a jövőben. Szakértők szerint inkább fegyverszünetről, mint békéről van szó a két nagyhatalom között.

  • Amerikai-kínai kereskedelmi alku

Elégedetten állhatott a kamerák elé Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodás első szakaszának aláírási ceremóniáján. Trump egyik legfőbb kampányüzenete a 2016-os elnökválasztáson az volt, hogy megbünteti Kínát annak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata és valutája árfolyamának manipulálása miatt. Ezt az ígéretét sikerült is teljesítenie, mivel a büntetővámok bevezetésével Kínát rábírta, hogy a jövőben sokkal előnytelenebb feltételekkel kereskedjen az Egyesült Államokkal.

Az amerikai elnök az aláírást követően egyben arra is figyelmeztetett, hogy a pótvámok mindaddig érvényben maradnak, amíg a most aláírt részleges kereskedelmi egyezmény második szakaszának részleteiben nem születik megállapodás.

A megállapodásban Kína azt vállalta, hogy a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben vásárol amerikai árucikkeket és szolgáltatásokat, szigorúan fellép a szellemi tulajdon védelme érdekében és manipulálja valutájának árfolyamát.

Borge Brende, a genfi központú Világgazdasági Fórum elnöke elmondta, reméli, hogy a világgazdaság 40 százalékát adó két ország megállapodik majd a második szakaszban is. Brende utalt azokra a félelmekre is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború veszélye érezhető mértékben vetette vissza a globális növekedést már eddig is, egyúttal növelte a globális recessziótól való félelmet.

Más szakértők arra figyelmeztetnek, békéről szó sincs, a két nagyhatalom csak fegyverszünetet kötött. Trump fontos sikert ért el, amit ütőkártyaként használhat az elnökválasztási kampányban demokrata párti ellenfelével szemben, a kínai vezetés pedig kivár, hogy megvárja az elnökválasztás eredményét.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Svenk: A Nyugati nyaralás díszbemutatóján jártunk

Nézőcsúccsal robbant be a hazai mozikba az új krimi-vígjáték, a Nyugati nyaralás. A moziról mások mellett Szervét Tibor nyilatkozik. Teniszpartnerét az egykori profi játékos, Noszály Sándor alakítja a filmvásznon. 

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!