2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Külföld

Amerikai elnökválasztás - Már csaknem hétmillió amerikai szavazott

Már csaknem hétmillió amerikai leadta szavazatát az elnökválasztáson - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) helyi idő szerint csütörtök este. Időközben a michigani kormányzó a szélsőjobb felbátorításával vádolta Trumpot.

  • Amerikai elnökválasztás - Már csaknem hétmillió amerikai szavazott

A megszólaltatott elemzők szerint ezen magas szám rendkívüli arányú választási részvételt sejtet a november 3-án tartandó elnökválasztáson, amikor az amerikaiak a republikánus elnök, Donald Trump újraválasztásáról, vagy demokrata párti kihívója, Joe Biden megválasztásáról döntenek.

Eddig 6,6 millió amerikai adta le a voksát, részben személyesen a korai szavazás lehetőségének köszönhetően, részben pedig levélben, ami több mint tízszerese az előző, 2016-os választások előtt regisztrált adatoknak. A legtöbben eddig Michiganben, New Jerseyben, Wisconsinban, Virginiában és Észak-Karolinában szavaztak.

A jelenséget elemzők részben azzal magyarázzák, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan biztonságosabbnak tartják a levélben történő szavazást.

Az NPR megszólaltatta Michael McDonaldot, a Floridai Egyetem politológusát, aki szerint az eddig megnyilvánult érdeklődés azt jelzi, hogy a választási részvétel akár 60-65 százalékos is lehet. Ilyen utoljára 1908-ban fordult elő. Az amerikaiak akkor a republikánus William Howard Taft és a demokrata párti William Jennings Bryan között választottak. A választásból Taft került ki győztesen.

A szélsőjobb felbátorításával vádolta Trumpot a michigani kormányzó

A szélsőjobboldali mozgalmak felbátorításával vádolta Donald Trump amerikai elnököt Gretchen Whitmer, Michigan állam demokrata párti kormányzója helyi idő szerint csütörtökön, nem sokkal azt követően, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az elrablására irányuló összeesküvést leplezett le.

Whitmer kitért Trumpnak az első elnökjelölti vitán a szélsőjobboldali mozgalmakkal kapcsolatos szavaira, kiemelve, hogy az elnök a Proud Boys nevű szélsőjobboldali csoport tagjaira utalva úgy fogalmazott: "lépjenek hátra és maradjanak készenlétben".

A felszólítást később a Fehér Ház részéről úgy értelmezték, hogy azzal Trump annyit üzent: "maradjanak nyugton". Whitmer szerint a szélsőségesek nem elutasításként, hanem csatába szólító felkiáltásként értékelték, amit Trump mondott.

"Amikor a vezetőink megszólalnak, a szavaiknak súlyuk van. Amikor a vezetőink találkoznak és barátkoznak hazai terroristákkal, szentesítik a viselt dolgaikat és bűnrészessé válnak. Ha szítják a gyűlöletbeszédet, akkor szintén bűnrészesek"- jelentette ki Whitmer.

Bírálta továbbá az elnököt a koronavírus-járvány kapcsán is, úgy vélekedve, hogy a járvány elmúlt hét hónapjában Trump tagadta a tudományos tényeket, figyelmen kívül hagyta a saját járványügyi szakértőit, bizalmatlanságot szított, és bátorította azokat, akik félelmet, gyűlöletet és megosztást keltenek.

Trump Twitter-üzenetben válaszolt a vádakra, s azt rótta fel Whitmernek, hogy inkább hálásnak kéne lennie, amiért a hatóságok megvédték.

Az FBI csütörtökön jelentette be a Whitmer elrablására irányuló terv leleplezését. Az emberrablást egy 13 tagú csoport készítette elő, és terveik szerint még a november 3-i választások előtt végrehajtották volna. A 13 gyanúsítottat letartóztatták. Közülük heten a Wolverine Watchmen nevű, szélsőjobboldali fegyveres csoport tagjai. Nem csupán a kormányzó elrablását tervezték, hanem a michigani törvényhozás épületének megtámadását is.

Egyelőre nem tudni, mi motiválta a csoportot, az AP hírügynökség nem zárta ki azt sem, hogy a Whitmer által elrendelt, a járvány lassítását célzó korlátozások állnak az összeesküvés mögött, amelyek következtében egyebek közt sok vállalkozás forgalma drasztikusan visszaesett. Ezzel kapcsolatban Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje rámutatott Trumpnak egy áprilisi Twitter-üzenetére, amelyben, Whitmer járványügyi korlátozásaira utalva azt írta: "szabadítsátok fel Michigant!".

Az elmúlt hónapokban az FBI több feljegyzésben figyelmeztetett arra, hogy a választások előtt az erőszak eszközeihez folyamodó szélsőséges mozgalmak komoly veszélyt jelenthetnek a választási folyamatra. Kiemelték azt is, hogy a koronavírus-járvány miatti feszült belpolitikai helyzet, valamint külföldről eredő dezinformációs kampányok tovább súlyosbíthatják e veszélyeket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!