2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Amerika újabb légicsapásokat mért az iszlamista szélsőségesekre

Újabb célzott légicsapásokat hajtott végre az amerikai légierő hétfő éjjel Irak északnyugati részében, Szindzsár város környékén. A térséget korábban a kurdok ellenőrizték, de nemrégiben iszlamista szélsőségesek kezére került. Az előlük menekülő kurd jazidi kisebbség a hegyekben rekedt.

Az iraki légierő egyik helikopteréből tüzeltek az Iszlám Állam elnevezésű dzsihadista csoport katonáira a szindzsári hegyek felett. Nem sokkal később a helikopter elérte a hegynek azt a részét, ahol az iszlamisták által üldözött menekültek vannak. A helikopter leszállt, és egymás után emelték a fedélzetre az öregeket. A humanitárius akcióban a brit és az amerikai légierő is részt vett.

Emellett az amerikaiak folytatják a légicsapásokat. „Biztosak vagyunk abban, hogy légicsapásaink lelassították az Iszlám Állam előretörését Arbil térségben. Összességében azonban nem gyengítették erejüket Irak és Szíria más részein. Az Iszlám Állam továbbra is támadni fogja az iraki és kurd biztonsági erőket, valamint a kisebbségeket” – mondta egy amerikai katona.

Az elmúlt hetekben több tízezer kurd nemzetiségű, nagyrészt jazidi vallású ember menekült a dzsihadisták elől a hegyekbe, ahol hőségben, sokszor élelem- és vízhiányban kell túlélniük. El kellett hagyniuk otthonaikat a keresztényeknek is. Egy részük bízik abban, hogy az új iraki miniszterelnök pozitív változást hoz majd. „Minden elűzött ember nevében beszélek. Nem akarom, hogy Haider al-Ábádi más politikát kövessen, mint Máliki. Változást szeretnénk: találjanak megoldást az elűzött keresztények helyzetére” – mondta egyikük.


Haider al-Ábádi hétfőn kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől, miután a parlament síita frakciója őt nevezte meg miniszterelnöki jelöltjének. Ezt az eddigi kormányfő, Núri al-Máliki egyes szövetségesei törvénytelennek nevezték, ami azt vetíti előre, hogy állandósulhat a belpolitikai válság Irakban.

Orbán Viktor a keresztények megvédését sürgeti

Az Európai Tanács fellépését kérte az iraki keresztények védelmében Orbán Viktor. A miniszterelnök levelében azt írta, a magyar kormányt aggodalommal tölti el a közel-keleti állam keresztény közösségét érő fokozódó erőszak, ezért azt kéri Herman van Rompuytől, hogy az EU csúcsszerve mihamarabb tegyen lépéseket a vallási közösségért.

A magyar kormány hetvenezer eurós sürgős humanitárius segélyt is nyújt a keresztény közösségeknek. Bővebben>>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!