2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Amerika tagadja, hogy ő szítaná a tüzet

Az amerikai kormány visszautasította, hogy közük lenne a venezuelai ellenzéki tüntetések támogatásához. Caracasban több napja tartanak a kormányellenes megmozdulások. A tiltakozók az infláció és a növekvő munkanélküliség miatt vonultak az utcára.

Caracasban a biztonsági kamerák rögzítették, hogy civil ruhás fegyveresek ostromolják az egyik ellenzéki párt székházát. „Ez az emberi jogok semmibe vétele. A katonák átkutatják a párt irodáit. Húsz felfegyverzett egyenruhás próbálta meg ismét átkutatni a Népi Akarat Párt székházát. Nem engedtük be őket, mert nem volt házkutatási parancsuk vagy dokumentumuk Leopoldo Lopez letartóztatására” – mondta Juan Guaido ellenzéki képviselő.

A baloldali venezuelai kormány az ellenzéki párt vezetőjét teszi felelőssé az egy hete tartó, halálos áldozatokat követelő tüntetések szításával. A politikus ellen elfogatási parancsot adtak ki, gyilkosság és terrorizmus vádjával. A 42 éves, Amerikában végzett politikus tagadja a vádakat de azt ígérte, kedden feladja magát.

Az épület előtt ismét kormányellenes tüntetőket oszlattak a hatóságok. „Mindenki azért jött ki az utcára, hogy megakadályozzuk még egy ember letartóztatását. A Nemzeti Gárdának meg kell értenie, hogy a lobogó mindhárom színét szolgálniuk kell” – mondta egy tüntető.

A demonstrálók előrehozott választásokat és a baloldali elnök lemondását követelik, azt ígérik, addig az utcán maradnak, amíg az államfő nem távozik. A kormányváltásra azonban nincs meg a szükséges politikai akarat. Még a venezuelai ellenzék első embere is elhatárolódott az előrehozott választásokat is követelő radikálisoktól.


Nicolas Maduro távozás helyett a washingtoni vezetést is megvádolta demonstrációk támogatásával. 48 órát adott három amerikai diplomatának, hogy elhagyja az országot, mert szerinte kormányellenes tevékenységet folytattak a helyi magánegyetemeken. „Utasítottam a külügyminisztert, hogy nyilvánítsa nem kívánatos személynek és utasítsa ki az országból az Egyesült Államok nagykövetségének három munkatársát, menjenek vissza Washingtonba, és hagyják békén Venezuelát” – mondta az elnök.

Az amerikai külügy visszautasította a vádakat, és továbbra is elutasítja a kormányellenes tüntetők elleni erőszakot, az őrizetbe vett demonstrálók elengedését követeli.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!