2020. december 5.,
szombat, Vilma napja

Állandó amerikai katonai bázis nyílt Lengyelországban

Hír TV

2020. augusztus 1., szombat 10:05

Mától állandó amerikai bázis működik Lengyelországban. Létesítéséről Andrej Duda elnök állapodott meg Donald Trump-pal Washingtonban az állítólagos orosz katonai fenyegetés miatt. Az amerikai elnök a Németországból kivont katonák egy részét vezényelte át Lengyelországba.

Elsőként csak a hadgyakorlatokon való részvétel, majd ezután az amerikai hadifelszerelés lengyelországi állomásoztatása került napirendre a két ország kapcsolatában. később azonban már állandó katonai bázis létesítését kérte az amerikaiaktól a lengyel kormány.

Erről Andrej Duda elnök állapodott meg amerikai kollégájával, amikor Washingtonban tárgyalt. Donald Trump el is fogadta a lengyel kérést, egyúttal németországi csapatkivonásról is döntött. Ez utóbbi meglepetésként érte a német vezetőket, akik nem titkolták neheztelésüket a döntés miatt.

A varsói miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint augusztus 1-től további ezer fő szolgál majd a már ott tartózkodó 4 ezer mellett, így állandó rangúra emelkedik az addig ideiglenesként számon tartott amerikai bázis.

A lengyeleket az oroszok fenyegetése sem rettentette el attól, hogy amerikai katonákat hívjanak hazájukba. Alexander Grusko külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett Lengyelország hamarosan megtudja, hogy mibe kerül „frontállami” státusba kerülni a saját biztonsága szempontjából. Orosz részről arra is felhívták a figyelmet, hogy a lengyelek mind az amerikaiaknak fizetendő összeg, mind a katonai egyensúly megtartása érdekében hozott orosz intézkedések tekintetében súlyos költségekkel kell szembesülniük majd.

Hír TV

x
Rendkívüli hír