2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Állandó amerikai katonai bázis nyílt Lengyelországban

  • Állandó amerikai katonai bázis nyílt Lengyelországban

Mától állandó amerikai bázis működik Lengyelországban. Létesítéséről Andrej Duda elnök állapodott meg Donald Trump-pal Washingtonban az állítólagos orosz katonai fenyegetés miatt. Az amerikai elnök a Németországból kivont katonák egy részét vezényelte át Lengyelországba.

Elsőként csak a hadgyakorlatokon való részvétel, majd ezután az amerikai hadifelszerelés lengyelországi állomásoztatása került napirendre a két ország kapcsolatában. később azonban már állandó katonai bázis létesítését kérte az amerikaiaktól a lengyel kormány.

Erről Andrej Duda elnök állapodott meg amerikai kollégájával, amikor Washingtonban tárgyalt. Donald Trump el is fogadta a lengyel kérést, egyúttal németországi csapatkivonásról is döntött. Ez utóbbi meglepetésként érte a német vezetőket, akik nem titkolták neheztelésüket a döntés miatt.

A varsói miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint augusztus 1-től további ezer fő szolgál majd a már ott tartózkodó 4 ezer mellett, így állandó rangúra emelkedik az addig ideiglenesként számon tartott amerikai bázis.

A lengyeleket az oroszok fenyegetése sem rettentette el attól, hogy amerikai katonákat hívjanak hazájukba. Alexander Grusko külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett Lengyelország hamarosan megtudja, hogy mibe kerül „frontállami” státusba kerülni a saját biztonsága szempontjából. Orosz részről arra is felhívták a figyelmet, hogy a lengyelek mind az amerikaiaknak fizetendő összeg, mind a katonai egyensúly megtartása érdekében hozott orosz intézkedések tekintetében súlyos költségekkel kell szembesülniük majd.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Top10 - Térjünk a lényegre!

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!