2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Álcázott fizetésekkel vádolják Marine Le Pent

Beidézték és ezúttal meg is jelent pénteken Marine Le Pen, a radikális jobboldali francia Nemzeti Tömörülés, a korábbi Nemzeti Front elnöke a francia vizsgálóbírók előtt a jogtalanul felvett uniós pénzek ügyében folyó vizsgálat keretében.

  • Álcázott fizetésekkel vádolják Marine Le Pent

A pártelnököt a párizsi ügyészség pénzügyi vizsgálatokkal foglalkozó részlege eredetileg bizalommal való visszaéléssel gyanúsította meg, de 2017. június 30-án nem jelent meg az első idézésre, hanem nyilatkozatot tett. A pénteki idézésre viszont már megjelent, meghallgatása megkezdődött. A francia hírügynökség értesülése szerint a pártelnököt a meghallgatáson közpénzek hűtlen kezelésével is meggyanúsították.

Marine Le Pen érdemi kérdésekre nem válaszolt pénteken, hanem jelezte, hogy a semmítőszék döntésére vár, ahol a párt megtámadta az eljárás megindításáról szóló döntést. A kérdésben november 27-én dönt a testület. Az Európai Parlament csaknem 7 millió euróra becsüli a kárt, amelyet a korábbi Nemzeti Front okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződésekkel álcázva fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, akik nem végeztek munkát az Európai Parlamentben.

Az ügyben a párizsi ügyészség indított előzetes eljárást, majd 2016 decemberében a vizsgálattal független vizsgálóbírókat bízott megEddig a párt 14 vezetője és képviselője, köztük Marine Le Pen ellen indult eljárás visszaélés gyanújával az ügyben, ezért három év szabadságvesztés és 375 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható.

Közpénzek hűtlen kezelése miatt viszont Le Pen mostantól tíz év szabadságvesztéssel és egymillió eurós pénzbüntetéssel sújtható. A pártelnök szerint üres a dosszié, és a megvádolt párttagok mindig is tagadták az ellenük felhozott vádakat.

Teljesen ártatlanok vagyunk azokban a kérdésekben, amelyekkel vádolnak minket – mondta pénteken Marine Le Pen a francia hírügynökségnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!