2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Külföld

Air France-katasztrófa: A francia vizsgálóbíróság megszüntette az eljárást

A francia vizsgálóbíróság csütörtökön megszüntette az Air France légitársaság 2009-ben lezuhant Rio de Janeiro-Párizs járatának ügyében indult eljárást. A bírósági döntés a szerencsétlenségben érintett Air France francia légitársaságot és az Airbus repülőgépgyártó céget is érinti - erősítették meg párizsi igazságügyi források a dpa német hírügynökségnek.

  • Air France-katasztrófa: A francia vizsgálóbíróság megszüntette az eljárást

Az ügyben illetékes törvényszék ezzel elutasította az ügyészség gondatlan emberölés miatti vádemelési indítványát az Air France ellen. A vádhatóság a többi között azt vetette a légitársaság szemére, hogy nem képezte ki megfelelően a pilótáit.

A vizsgálóbíróság ugyanakkor arra az álláspontra jutott, hogy a baleset több körülmény rendkívüli közrejátszása miatt következett be.

Alain Jakubowicz, a katasztrófában életüket vesztett áldozatok hozzátartozóit képviselő csoport jogi képviselője bejelentette, hogy panaszt nyújtanak be a bírósági döntéssel szemben.

Az Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata 2009. június 1-jén tűnt el a radarernyőkről. Az Airbus A330-as típusú utasszállító az Atlanti-óceánba zuhant 650 kilométerre a Fernando de Noronha-szigettől, 228 emberrel, köztük 5 magyarral a fedélzetén.

Sokáig nem lehetett tudni a katasztrófa pontos okát. Csak 2011 májusában sikerült a feketedobozokat és a gépen utazó emberek földi maradványait kiemelni csaknem 4000 méteres mélységből.

A francia légiközlekedés-biztonsági hatóság (BEA) nyomozói a rendelkezésre álló adatok alapján megállapították, hogy a gép pilótái nem megfelelően reagáltak a sorozatos figyelmeztető jelzésekre, és nem tettek eleget az ilyen esetekre vonatkozó előírásoknak. A BEA-jelentés szerint a pilóták nem vették figyelembe a magasság és a sebesség csökkenésére vonatkozó vészjelzést, és a repülés utolsó perceiben rosszul reagáltak a hibás sebességi adatokra, valamint a gyors zuhanásra, miután a gép átesett. Átesés akkor következik be, amikor a gép szárnyain megszűnik a kellő mennyiségű felhajtóerő, és a szárnyak nem képesek megtartani a repülőgépet. A kézikönyv szerint ebben az esetben lefelé kell a gép orrát irányítani, hogy a lehető legjobb szögben érje a légáramlás a gépet. A feketedobozok tanúsága szerint azonban - szakemberek számára érthetetlen módon - a pilóták felfelé irányították a gép orrát.

Kereskedelmi járatoknál az átesés igen ritka jelenség, főként ilyen nagy magasságban. A legénység erre az esetre elégtelen, illetve semmilyen kiképzést nem kapott a vizsgálat szerint.

Eddig csak a sebességmérő szondák eljegesedését állapították meg mint műszaki hibát, de a nyomozók mindig is azon a véleményen voltak, hogy ez a meghibásodás önmagában nem magyarázza meg a balesetet.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!