2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Ahogy az esőzések alábbhagytak, felszálltak a helikopterek

Hír TV

2018. augusztus 19., vasárnap 17:07, frissítve: vasárnap 18:34

Nagyszabású mentőakció indult az indiai Kerala-államban az áradások sújtotta területeken, miután vasárnap reggel alábbhagytak a monszunesők. Eddig 350 ember vesztette életét a természeti csapásban, további ezrek közvetlen veszélyben vannak a vízözön által elzárt helyeken.

Helikopterekkel mentik több helyen a túlélőket az indiai Kerala államban, mivel sok településen már csak csónakokkal lehetne megközelíteni a lakott részeket. Mások otthonaikban maradnak, vállalva a veszélyt – nekik szintén a légi úton eljuttatott élelmiszercsomagok jelentik a túlélést. Vasárnap reggel az esőzések alábbhagytak, a mentőakciók azonnal elindultak a bajba jutott lakosok megsegítésére.

„Ma hajnalban belekezdtünk egy alapos mentőakcióba. Minden egyes települést átkutatunk, a tervek szerint. Eddig 10 halottat találtunk a túlélők mellett” – ismertette Madhu G. Nair, az indiai gyorsreagálású hadtest parancsnokhelyettese.

A leginkább veszélyeztetett város Chengannur, ahol ötezeren rekedtek, ahogy a vízözön körbekerítette a települést. A helyi hatóságok szövetségi segítséget kértek a kormánytól. Az idő rövid, a meteorológiai szolgálat szerint néhány napon belül újabb monszunesők érkeznek, akkor már nehezebb lesz segíteni.

„Ebben a régióban mintegy 80 helyen tapasztaltunk földcsuszamlásokat, 600-800 fa dőlt el, szikladarabok szakadtak le a hegyekben. Nagyon nehéz munkájuk van a terepen a mentőalakulatoknak” – nyilatkozta Unni Krishna rendőrségi nyomozó.

Rengeteg házat temetett maga alá a megindult föld, az anyagi károk felmérésére még sok ideig el fog tartani. A mintegy 200 ezer kimenekített számára létrehozott átmeneti táborok higiéniai körülményei rosszak, a hatóságok félnek, hogy járványveszély alakulhat ki. A mobilszolgáltatók mindenesetre ideiglenesen ingyenessé tették az államban az SMS-szolgáltatást, hogy a bajba jutottak bárhonnan bárhogy segítséget tudjanak kérni a hatóságoktól.