2021. 12. 04. Szombat Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem

Következik:

Hírek 21:00

Külföld

Áder János: Végrehajtott programok kellenek a klímaváltozás megállításához

Az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk - jelentette ki Áder János ez ENSZ-klímacsúcson New Yorkban. A köztársasági elnök hozzátette, az elmúlt tíz évben hazánk több energiát takarított meg, mint a paksi atomerőmű teljesítményének negyede. A világszervezet főtitkára eközben úgy fogalmazott, ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, saját életünket veszélyeztetjük.

Több mint 60 állam- és kormányfő részvételével kezdődött hétfőn az ENSZ klímacsúcsa New Yorkban. Hazánkat a köztársasági elnök képviseli a csütörtökig tartó éghajlatváltozással foglalkozó konferencián, ahol Áder János beszédet is mondott.

Az államfő kifejtette, az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk. Ez a filozófiája a Magyarország Virtuális erőmű programnak is, amelynek keretében az elmúlt 10 évben hazánk több energiát takarított meg, mint a paksi atomerőmű teljesítményének negyede.

Áder János arról is beszélt, hogy Magyarország a következő 3 évben csaknem 6 millió dollárt fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra. Emellett mindent megtesz, annak érdekében, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcson vállalt célok teljesüljenek.

Az elnök megerősítette, Magyarország megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását és bővíti atomerőművi termelését. Így az áramtermelés 90 százaléka 2030-ra szén-dioxidmentes lehet.

Az ENSZ-főtitkár beszédében kiemelte, a fiatalabb generációk tagjainak fontos szerepük van az éghajlatváltozás terén. Antonio Gutteres hozzátette, amennyiben nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük.

A portugál diplomata emlékeztetett, egyes országok vezetőinek kötelességük fellépni a környezeti válság ellen.

Az ENSZ-főtitkár örömtelinek nevezte, hogy eddig 66 ország vállalta, hogy 2050-ig klíma-semleges lesz. Az államok között van Magyarország is.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!