2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

A YouTube a hongkongi tüntetések megítélését befolyásolni akaró csatornákat zárolt

MTI

2019. augusztus 23., péntek 16:03

A YouTube videómegosztó portál zárolt 210 olyan csatornát, amelyek célja a hongkongi tüntetések megítélésének befolyásolása volt - közölte maga a Google tulajdonában álló oldal.

A videómegosztó-platform szerint az említett csatornák "összehangoltan" és olyan formában működtek, amely egybecseng azokkal a "legutóbbi megfigyelésekkel és fellépésekkel, amelyeket a Facebook és Twitter jelentett be Kínával szemben", dacára annak, hogy a YouTube be van tiltva az ázsiai országban.

Bár a cég nem tért ki arra, hogy kik állnak e csatornák mögött, azáltal, hogy párhuzamokat vont a közösségi hálózatok vizsgálataival, azt sugalmazta, hogy - mint ezekben az esetekben - az említett csatornák felelősei a kínai kormányhoz köthető személyek lehetnek.

"Megállapítottuk, hogy ezek a fiókok virtuális magánhálózatokat (VPN) és egyéb módszereket használtak személyazonosságuk elrejtése érdekében, valamint olyan egyéb tevékenységeket folytattak, amelyek általában az összehangolt befolyásolási műveletekhez köthetőek" - mutatott rá Shane Huntley, a Google biztonsági fenyegetések elemzésével foglalkozó csoportjának vezetője.

A Twitter hétfőn 936 olyan fiókot blokkolt, amely mögött a közösségi portált működtető cég szerint a kínai kormányzati szervek állnak, és amely összehangoltan ömlesztett hamis információkat a hongkongi kormányellenes megmozdulások résztvevőinek lejáratására. A cég megelőző jelleggel ugyancsak felfüggesztett további 200 ezer már létrehozott, de még nem aktív fiókot, amelynek az lenne a feladata, hogy az említett információs kampányt kiterjessze.

A Twitter példáját követte a Facebook is, amely jelezte, hogy törölt hét oldalt, három csoportot és öt felhasználót, amely ugyanazt a kínai eredetű propagandaoffenzívát folytatta.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de a megmozdulások sorozata fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

 

MTI