2023. 09. 25. Hétfő Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A XX. századi amerikai külpolitika legmeghatározóbb alakja

Ma lett 100 éves Henry Kissinger. A volt külügyminiszter és nemzet-biztonsági főtanácsadó a XX. századi amerikai külpolitika legmeghatározóbb alakja volt.

  • A XX. századi amerikai külpolitika legmeghatározóbb alakja

Fontos szerepe volt a kommunista tábor megosztásában, a hidegháborús fegyver-korlátozási szerződések létrehozásában, és a vietnami háború lezárásában. Bár Nobel-békedíjat kapott, bírálói szerint háborús bűnökért is felelős.

A Kissinger család 1938-ban a németországi Fürth városából menekült el a zsidóellenes politika miatt. Az Egyesült Államokban telepedtek le, ahol Kissinger gyárban dolgozott és esti tagozaton kezdte a főiskolát.

Húszévesen katonai szolgálatra hívták be, 1946-ig Németországban kihallgatóként és tolmácsként tevékenykedett.

Leszerelése után elvégezte a Harvard egyetemet, könyvet írt, majd 1955-től dolgozott a kormányszerveknek.

Nixon elnök 1968-ban kérte fel a nemzetbiztonsági főtanácsadójának, 1973-ban pedig külügyminiszter lett. Szinte minden fontos döntés meghozatalakor befolyásolta Nixont, akihez éjjel-nappal szabad bejárása volt.

Legnagyobb érdemének azt tartják, hogy megszervezte Nixon kínai látogatását 1972-ben, ezzel leválasztva a kommunista Kínát az ugyancsak kommunista Szovjetunióról.

Nagy szerepet játszott az amerikai-szovjet fegyverzetellenőrzési és fegyverzetkorlátozási megállapodások kidolgozásában.

Ő irányította a vietnami háború befejezését eredményező béketárgyalásokat is, amiért 1973-ban Nobel-békedíjat kapott. A döntés hatalmas vihart kavart, a vele együtt kitüntetett vietnami külügyminiszter visszautasította az elismerést, a Nobel-békedíj bizottság két tagja pedig lemondott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!