2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:15

Külföld

A WHO mélységesen aggódik az indiai fertőzöttek száma miatt

Emberek halnak meg szerte a világon, mert nincsenek beoltva a Covid-19 betegség ellen, nem tesztelik, és nem kezelik őket - jelentette ki pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki aggodalmát fejezte ki az indiai fertőzöttek növekvő száma miatt.

"Az indiai helyzet pusztító emlékeztető azzal kapcsolatban, mire képes ez a vírus" - mondta a főigazgató a szervezet genfi online sajtókonferenciáján, amelybe több ország politikusa is bekapcsolódott.

A dél-ázsiai Indiában a járvány kezdete óta 16 263 695 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19 betegségben 186 920-an haltak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem péntek délutáni összesítése szerint. Az elmúlt napban rekordszámú - 332 921 - új fertőzöttet, illetve halálesetet - 2263 - jelentettek.

A szubkontinensen második napja rekordmagasak a számok, az egészségügyi rendszer túlterhelt, és nincs elegendő orvosi oxigén.

A WHO által pénteken, a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX-program létrejöttének első évfordulóján kiadott jelentés leszögezi, hogy a legszegényebb országok továbbra sem jutnak védőoltáshoz. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ismételten bírálta a vakcinák elosztásában meglévő egyenlőtlenségeket, és sürgette a gazdag országokat: osszák meg a felesleges adagokat, hogy be tudják oltani a szegény országok egészségügyi dolgozóit.

A koronavírus-világjárványban eddig több mint 3 millió ember halt meg világszerte. "A világban közel 900 millió adag vakcinát adtak be, de ennek több mint 81 százaléka a közepes feletti és magas jövedelmű országoknak jutott, míg az alacsony jövedelmű országok 0,3 százalékot kaptak" - közölte a WHO főigazgatója az egy éve létrehozott programról.

Emmanuel Macron francia elnök, aki bekapcsolódott az online konferenciába, azt közölte, hogy minden hatodik európait, minden ötödik észak-amerikait és minden századik afrikait oltottak be, amit elfogadhatatlannak minősített. Franciaország egyébként az első olyan gazdag ország, amely a COVAX keretében fejlődő országnak adományozott védőoltást: több mint 100 ezer adagot szállított Mauritániának. Ezt Macron az internetes sajtótájékoztatón jelentette be. Hozzáfűzte: az AstraZeneca oltások már útban vannak Nyugat-Afrikába.

A COVAX vezetői nagyra értékelték az adományt. A francia államfő ugyanakkor felszólított más, gazdag országokat is, hogy kövessék a francia példát. Elmondta, hogy Franciaország legalább félmillió adag vakcinát kíván adományozni a COVAX részére június közepéig.

A virtuális konferencián Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök felszólította a gyógyszergyárakat, hogy oldják fel a szerzői jogi korlátozások alól és osszák meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal az RNS-hírvivő vakcinatechnológiát (ezzel a technológiával készülnek a Pfizer/BioNTech amerikai-német és a Moderna amerikai cég vakcinái).

"Szálljunk közösen szembe az oltási nacionalizmussal, és biztosítsuk, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme nem emberéletek kárára történik" - fogalmazott a dél-afrikai elnök.

A vakcinák méltányos elosztására létrehozott program "a pénzügyi támogatás folyamatos hiánya miatt jelentős akadályokba ütközik az arányos szállítást illetően" - közölte ugyanazon a sajtótájékoztatón Dag Ulstein norvég nemzetközi fejlesztési miniszter.

A COVAX, amelynek keretében eddig 40,5 millió adag vakcinát szállítottak 118 országba, 2021 végéig a tervek szerint 2 milliárd adag vakcinát biztosít. A WHO és a GAVI Oltószövetség által vezetett COVAX - csütörtöki bejelentés szerint - új gyártók segítségével igyekszik gyorsítani a szegény országok vakcinaellátását, hogy enyhítse az AstraZeneca/Oxford indiai gyártójánál keletkezett szállítási gondokat.

A fejlett országokhoz viszonyítva az alacsony jövedelmű országokban a fertőzésgyanúsaknak csupán 5 százalékát tesztelik, és többségüknek még mindig gondja van elegendő oxigén és dexametazon, a WHO által jóvahagyott egyetlen Covid-19 elleni (gyulladás- és immunszupresszív) gyógyszer beszerzésével.

 

Fotó: arabnews.com

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!