2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Külföld

A WHO mélységesen aggódik az indiai fertőzöttek száma miatt

Emberek halnak meg szerte a világon, mert nincsenek beoltva a Covid-19 betegség ellen, nem tesztelik, és nem kezelik őket - jelentette ki pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki aggodalmát fejezte ki az indiai fertőzöttek növekvő száma miatt.

  • A WHO mélységesen aggódik az indiai fertőzöttek száma miatt

"Az indiai helyzet pusztító emlékeztető azzal kapcsolatban, mire képes ez a vírus" - mondta a főigazgató a szervezet genfi online sajtókonferenciáján, amelybe több ország politikusa is bekapcsolódott.

A dél-ázsiai Indiában a járvány kezdete óta 16 263 695 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19 betegségben 186 920-an haltak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem péntek délutáni összesítése szerint. Az elmúlt napban rekordszámú - 332 921 - új fertőzöttet, illetve halálesetet - 2263 - jelentettek.

A szubkontinensen második napja rekordmagasak a számok, az egészségügyi rendszer túlterhelt, és nincs elegendő orvosi oxigén.

A WHO által pénteken, a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX-program létrejöttének első évfordulóján kiadott jelentés leszögezi, hogy a legszegényebb országok továbbra sem jutnak védőoltáshoz. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ismételten bírálta a vakcinák elosztásában meglévő egyenlőtlenségeket, és sürgette a gazdag országokat: osszák meg a felesleges adagokat, hogy be tudják oltani a szegény országok egészségügyi dolgozóit.

A koronavírus-világjárványban eddig több mint 3 millió ember halt meg világszerte. "A világban közel 900 millió adag vakcinát adtak be, de ennek több mint 81 százaléka a közepes feletti és magas jövedelmű országoknak jutott, míg az alacsony jövedelmű országok 0,3 százalékot kaptak" - közölte a WHO főigazgatója az egy éve létrehozott programról.

Emmanuel Macron francia elnök, aki bekapcsolódott az online konferenciába, azt közölte, hogy minden hatodik európait, minden ötödik észak-amerikait és minden századik afrikait oltottak be, amit elfogadhatatlannak minősített. Franciaország egyébként az első olyan gazdag ország, amely a COVAX keretében fejlődő országnak adományozott védőoltást: több mint 100 ezer adagot szállított Mauritániának. Ezt Macron az internetes sajtótájékoztatón jelentette be. Hozzáfűzte: az AstraZeneca oltások már útban vannak Nyugat-Afrikába.

A COVAX vezetői nagyra értékelték az adományt. A francia államfő ugyanakkor felszólított más, gazdag országokat is, hogy kövessék a francia példát. Elmondta, hogy Franciaország legalább félmillió adag vakcinát kíván adományozni a COVAX részére június közepéig.

A virtuális konferencián Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök felszólította a gyógyszergyárakat, hogy oldják fel a szerzői jogi korlátozások alól és osszák meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal az RNS-hírvivő vakcinatechnológiát (ezzel a technológiával készülnek a Pfizer/BioNTech amerikai-német és a Moderna amerikai cég vakcinái).

"Szálljunk közösen szembe az oltási nacionalizmussal, és biztosítsuk, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme nem emberéletek kárára történik" - fogalmazott a dél-afrikai elnök.

A vakcinák méltányos elosztására létrehozott program "a pénzügyi támogatás folyamatos hiánya miatt jelentős akadályokba ütközik az arányos szállítást illetően" - közölte ugyanazon a sajtótájékoztatón Dag Ulstein norvég nemzetközi fejlesztési miniszter.

A COVAX, amelynek keretében eddig 40,5 millió adag vakcinát szállítottak 118 országba, 2021 végéig a tervek szerint 2 milliárd adag vakcinát biztosít. A WHO és a GAVI Oltószövetség által vezetett COVAX - csütörtöki bejelentés szerint - új gyártók segítségével igyekszik gyorsítani a szegény országok vakcinaellátását, hogy enyhítse az AstraZeneca/Oxford indiai gyártójánál keletkezett szállítási gondokat.

A fejlett országokhoz viszonyítva az alacsony jövedelmű országokban a fertőzésgyanúsaknak csupán 5 százalékát tesztelik, és többségüknek még mindig gondja van elegendő oxigén és dexametazon, a WHO által jóvahagyott egyetlen Covid-19 elleni (gyulladás- és immunszupresszív) gyógyszer beszerzésével.

 

Fotó: arabnews.com

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!