2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A Wagner terrorszervezetté nyilvánítását kezdeményezte a francia nemzetgyűlés

A francia nemzetgyűlés kedden egyhangúlag elfogadott határozatban indítványozta, hogy a Wagner orosz magánhadsereg kerüljön bele az Európai Unió terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzékébe.

  • A Wagner terrorszervezetté nyilvánítását kezdeményezte a francia nemzetgyűlés

A nem kötelező jogi erejű szöveg felkéri a francia kormányt, hogy "diplomáciailag lépjen fel" annak érdekében, hogy az EU teljesítse ezt a kérést, mely lehetővé tenné a Wagner csoport tagjainak és támogatóinak hatékonyabb pénzügyi szankcionálását.

A határozatot Emmanuel Macron államfő pártja, a Reneszánsz egyik képviselője terjesztette be, s elsősorban az Ukrajnában "a polgári lakosság ellen elkövetett számos erőszakos cselekményt" célozza, amelyek közül egyesek a határozat szerint "háborús cselekménynek" minősülnek.

"A Wagner csoport tevékenysége kimeríti a terrorizmus európai definícióját" - mondta a vitában a javaslatot beterjesztő Benjamin Haddad, aki a "káosz hadseregének" nevezte "az Oroszország és Putyin oldalán fellépő" Wagnert, amely szerinte "instabilitást és erőszakot terjeszt".

A határozatot - amely kiemeli, hogy a csoport Ukrajnán kívül Szíriában és több afrikai országban is erőszakos cselekményeket hajtott végre - valamennyi nemzetgyűlési csoport támogatta, beleértve a jobb- és baloldali ellenzéki frakciókat is.

Catherine Colonna francia külügyminiszter a nemzetgyűlésben üdvözölte a képviselők határozatát, miután emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió már foganatosított szankciókat a Wagner csoport ellen.

"Jogi értelemben véve a terrorcsoporttá nyilvánításnak nem lennének újabb közvetlen hatásai" - mondta a francia diplomácia vezetője. "De nem becsülhetjük alá egy ilyen intézkedés jelképes fontosságát, sem az elrettentő jellegét olyan államok számára, amelyek esetleg ezen csoport segítségéhez folyamodnának" - tette hozzá.

A litván parlament márciusban már elfogadott egy határozatot, amely terrorszervezetté nyilvánította a Wagner csoportot.

A francia képviselők márciusban elfogadtak egy határozatot, amely szerint népirtásnak kell tekinteni az 1930-as években a szovjet hatóságok által végrehajtott földreform következtében Ukrajnában okozott éhínséget, melyet holodomornak neveznek. Ukrajnával kapcsolatosan a nemzetgyűlés hamarosan egy újabb határozati javaslatot is megvitat, amely elítélné az ukrán gyerekek Oroszországba deportálását.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!