2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

Külföld

A volt alelnök megismételné a CIA-s kínvallatásokat

Eredményesnek tartja a CIA kényszervallatási módszereit Dick Cheney. A terroristák elleni programot elrendelő George W. Bush alelnöke egy tv-interjúban azt hangoztatta, nem sajnálja, amit tett, és ha kell, mindent újra megismételne.

Vízbefojtás, táplálás végbélen keresztül. Ilyen módszereket is alkalmaztak az Amerikai Központi Hírszerző Ügynökség munkatársai. A terrorizmussal gyanúsított személyeket Kuba szigetén és a világ más országaiban lévő börtönökben tartották fogva. A kínzásokról készült szenátusi bizottsági jelentés kivonata a múlt héten jelent meg.

„Ez a jelentés komoly hibákat tartalmaz. Nem beszéltek azokkal, akik ismerték, vagy benne voltak a programban.” Ezt már George W. Bush alelnöke mondta, aki megvédte az eljárást. Dick Cheney azt hangoztatta, a programra azért volt szükség, hogy elfogják az általa fattyaknak nevezett, 2001-es terrortámadás kitervelőit. „Az volt a célunk, hogy elkapjuk azokat, akik a szeptember 11-i merényletet végrehajtották, és hogy elkerüljünk egy újabb támadást az Egyesült Államok ellen. Fel voltam készülve, és megkaptam az elnök, illetve az Igazságügyi Minisztérium jóváhagyását, hogy folytassuk a programot és működött. Tizenhárom évig működött. Elkerültünk egy újabb, tömeges áldozatokkal járó támadást az Egyesült Államok ellen. Elkaptuk Bin Ladent és az al-Kaida több vezetőjét, akik 9/11-ért felelősek. Újból megtenném egy perc alatt” – monda Dick Cheney.

A republikánus politikus nem kért bocsánatot sem az ártatlanul fogva tartottaktól, sem a könyörtelen módszerek miatt, amelyek halálos áldozatot is követeltek. Inkább amiatt sajnálkozott, hogy kiengedték az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Baghdadit, akit 2004-ig egy bagdadi amerikai börtönben tartottak fogva.

Közben a britek azt derítenék ki, hogy országuknak lehetett-e szerepe a kínvallatásokban. Az alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke azt vizsgálná ki, mi az, ami a brit vezetés nyomására kimaradt a szenátusi jelentésből. „Arra fogjuk kérni őket, hogy ne az egész szerkesztett anyagot láthassuk, mert ahhoz az Egyesült Királyságnak nincs köze. De lehetnek benne utalások Nagy-Britannia lehetséges szerepéről. Ha ezt kiszerkesztették a jelentésből, igen, ezt látni szeretnénk. Országunkban csak nemzetbiztonsági szempontból lehet kiszerkeszteni valamit. És ha a miniszterelnök megpróbálna kivetetni potenciálisan kínos részleteket a bizottságunk jelentéséből, azt elutasítanánk, és hatalmas és nyilvános felhajtást csinálnánk az ügyből” – mondta Sir Malcolm Rifkind brit képviselő, a hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

A brit kormányfő hivatala már a jelentés kivonatának bemutatása után elismerte, módosításokat kért a dokumentumban. Sajtójelentések szerint a világszerte felháborodást kiváltó összefoglalóból London lobbizásának köszönhetően kimaradtak azok a részek, amelyek a brit hírszerzés és elhárítás szerepét taglalták.

A The Sunday Times konzervatív lap úgy tudja, a Scotland Yard tanúként már kihallgatta Jack Straw-t, az előző munkáspárti brit kormány volt külügyminiszterét egy líbiai, terrorizmussal gyanúsított személy kínvallatásával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Uszik nyerte a Fury elleni címegyesítő bokszcsatát

Az ukrán Olekszandr Uszik lett a profi boksz abszolút nehézsúlyú világbajnoka, miután a magyar idő szerint vasárnap hajnali címegyesítő mérkőzésen pontozással legyőzte a brit Tyson Furyt a szaúd-arábiai Rijádban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!