2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

A városvezetés így akar szavazatokat szerezni?

Hatalmas siker az ingyenes tömegközlekedés Tallinnban. Az észt főváros példáját egy másik település is követi. Szakértők szerint viszont Tallinn nem engedhette volna meg magának ezt a lépést, és úgy vélik: a városvezetés így akar szavazatokat szerezni az idei önkormányzati választásokra.

Növekvő utasforgalom, több szabad parkolóhely, kevesebb dugó. Ez az eredménye annak, hogy az észt főváros vezetése január 1-jétől ingyenessé tette a tömegközlekedést.

– Láthatóan kevesebb autó van a központban, de a megfigyelések és elemzések folytatódnak, mert csak egy hónap telt el, és más tényezők is befolyásolhatják a forgalmat: a téli útviszonyok és a járványok. A kezdeti eredmények örömteliek – jelentette ki a város polgármester-helyettese, Taavi Aas.

Tallinn nemcsak élhetőbb, gazdagabb is lett. Mivel a közlekedés csak azoknak ingyenes, akik helyi lakosként vannak bejelentve, az elmúlt hónapokban több ezer fővel nőtt a tallinniak hivatalos lélekszáma. A főváros pedig minden 1000 fő után 1 millió euróval többet kap az állami adóbevételekből. Az ingyenes tömegközlekedés bevezetése 12 millió euróba került Tallinnak, a városvezetés szerint azonban a nagyobb adóbevétel fedezi a kiadást. A sikert egy másik észt város is megirigyelte, ahol február elsejétől követik a példát.


– A busz az időseknek és a diákoknak eddig is ingyen volt. A jegybevétel csekély, 500 és 1000 euró között van évente, és mivel a buszok üzemeltetése évi 40 ezer euróba kerül, nem ésszerű erre a jegybevételre alapozni – mondta Keila polgármestere, Enno Fels.

Tallinnban viszont továbbra is vannak kétkedők, és egyes szakemberek egyszerűen drága kampányfogásnak tartják az ingyenes tömegközlekedés bevezetését.

– Arra tanítom a diákjaimat, hogy nincs ingyen ebéd. Ismerem Tallinn pénzügyi helyzetét, sok kölcsönt vett fel, és túlköltekezett. Persze ha Észtország és Tallinn nagyon gazdag lenne, sok minden lehetne ingyen, de a mostani pénzügyi helyzet nem engedi ezt meg, magyarul a tallinni városvezetés éppen népszerűséget vásárol magának – tette hozzá Andres Arrak közgazdász.

Az észt fővárosban októberben lesznek önkormányzati választások. A Tallinn vezetését is adó párt 28 százalékos támogatottsággal immár a legnépszerűbb Észtországban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!