2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 17:30

Külföld

A V4-ek egységét méltatta a spanyol VOX párt vezetője

A visegrádi csoport (V4) a nemzeti szuverenitás védelmében tanúsított egységét méltatta Santiago Abascal, a spanyol VOX párt vezetője abban az interjúban, amelyet a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak adott hétfőn megkezdődött lengyelországi látogatása kapcsán.

  • A V4-ek egységét méltatta a spanyol VOX párt vezetője

Az ukrajnai háború nemcsak az ukrán nemzetet, hanem a konfliktushoz közel eső országokat is jelentősen érintette, például az energiapolitikában - mondta Abascal, válaszolva az európai konzervatívok együttműködéséről szóló kérdésre.

"Ez valószínűleg egy kicsit befolyásolta az együttműködésünk prioritásait, most nem egy nagy csoport létrehozásán dolgozunk, ami korábban elsődleges volt" - jelentette ki a VOX elnöke. Hozzátette: ma "inkább a belügyeink érdekelnek".

Elismerte, hogy a konzervatívok között "bizonyos súrlódások is megjelentek", elsősorban az Oroszországnak adandó választ, illetve a szankciókat illetően. "Tudom, hogy mindez érintette a V4-et, de elégedettséggel nézzük a csoport egységét, határozottságát, amikor az európai nemzetek szuverenitását védik a brüsszeli bürokraták zsarolásával szemben" - jelentette ki.

Elmondta, hogy lengyelországi látogatása során a lengyel-fehérorosz határra is ellátogat, megtekinti az ott a Fehéroroszországon át Lengyelországra nehezedő migrációs nyomás miatt felépített acélkerítést.

Az Abascal vezette VOX-küldöttség hétfőn a legnagyobb lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőivel, köztük Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel találkozott Varsóban.

Radoslaw Fogiel, a PiS külügyi titkára a TVP Infóval közölte: a találkozó fő témája az Európai Parlamentben (EP) folytatott együttműködés volt. Abascal határozottan elítélte az orosz agressziót, emellett egyértelmű támogatását fejezte ki Ukrajna területi egysége, valamint azon elv iránt, miszerint "csak az ukránok - bármilyen külső nyomás nélkül - dönthetnek a háború befejezéséről" - számolt be Fogiel.

Hozzátette: Kaczynski és Absacal az illegális bevándorlásról és az Európai Unió külső határának védelméről is egyeztettek.

Korábbi bejelentés szerint napirenden szerepeltek a jövő évben Lengyelországban és Spanyolországban esedékes parlamenti választások is.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!