2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:50

Külföld

A tervezett olaszországi kikötőzár híre miatt több migráns indul útnak

A tervezett olaszországi kikötőzár híre miatt az utóbbi napokban több migráns indult útnak a Földközi-tengeren az olasz partok felé mint korábban a hatóságok csütörtöki közlése szerint. Ezen a napon is szünet nélkül érkeztek a kikötőkbe az emberekkel teli hajók, csak Lampedusára az éjszaka több mint kétszázan érkeztek.

  • A tervezett olaszországi kikötőzár híre miatt több migráns indul útnak

A szombaton beiktatott, Giorgia Meloni vezette új, jobboldali olasz kormány a minap bejelentette, hogy lezárják a kikötőket az illegális migránsok előtt.

Az utóbbi huszonnégy órában ezren érkeztek a dél-olaszországi Calabriába, amely Lampedusa után a migránshajók második számú kikötőpontjának számít. A háromszázötven fős lampedusai migránstáborban ismét több mint ezren szoronganak. Közülük mintegy ötszáz embert át akarnak szállítani Szicíliára.

Az afrikai partokhoz legközelebbi olasz szigeten csütörtökön újabb két holttestet vetett partra a tenger. Velük már tizenegyre nőtt azoknak a holttesteknek a száma, amelyeket az utóbbi napokban találtak a sziget körül. Kivétel nélkül migránsok voltak. A lampedusai polgármester a tetemek azonnali elszállítását sürgette, mivel a szigeten nincs elég hűtőkamra, és a temetőben sincs már hely.

"Üzenet az emberkereskedőknek és cinkosaiknak: a jobbközép választási programja szerint Olaszország nem tűri tovább az illegális bevándorlást és a kontroll nélküli kikötést. A külföldi civilszervezetek ehhez tartsák magukat!" - írta Twitter-fiókján Matteo Salvini, a kikötőkért is felelős infrastrukturális miniszter. Arra utalt, hogy az emberkereskedők cinkosainak a nem kormányzati szervezetek migránsokat fedélzetre vevő hajóit tartja.

Matteo Piantedosi belügyminiszter első rendelkezésével az olasz nemzetbiztonságra veszélyesnek nyilvánította a norvég felségjelzésű Ocean Viking és a német zászló alatt hajózó Humanity1 civilhajókat, amelyek jelenleg még nemzetközi vizeken tartózkodnak, kikötési engedélyre várva Máltától vagy Olaszországtól. A két hajón több mint négyszázan vannak.

Újraindította tevékenységét a Mediterranea olasz szervezet egyik hajója is, a Sea-Watch német szervezet pedig repülőgéppel követi a Líbiából induló hajók mozgását. A Sea-Watch mikroblogján megjelent felvétel szerint a líbiai parti őrség lelövéssel fenyegette a repülőt.

"Végső soron azt szeretnénk, ha a Földközi-tengeren egyáltalán nem lennének migránsokat szállító hajók. Elsőként megerősítjük az együttműködést azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok elindulnak" - jelentette ki a belügyminiszter a Tg5 tévében szerda este. Piantedosi hozzátette, hogy Róma mindenekelőtt Tunéziával, Líbiával, Egyiptommal és Algériával akar megegyezni arról, hogy hány migráns indulhat el partjaiktól.

A prefektusból lett belügyminiszter hozzátette: igent mond az emberéletek mentésére, de nemet az NGO-hajók kikötésére. Emlékeztetett arra, hogy hétfő óta a parti őrség háromezer embert mentett ki a tengerből az olasz vizeken.

Riccardo Noury, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet olaszországi szóvivője szerint a jobboldali kormánnyal visszatért az az időszak, amelyben "bűnözőknek nyilvánítják a nem kormányzati szervezeteket, és hajóikat nem engedik kikötni". Noury elfogadhatatlannak nevezte a római kormány elképzelését, hogy a regisztrációs központokat Afrikába helyezzék át: "így az Európai Unióba való belépésről éppen azokban az országokban döntenének, ahonnan az emberek el akarnak menekülni".

A római belügyminisztérium adatai szerint 2016 és 2021 között több mint 436 ezren érték el az olaszországi partokat, az idei év eleje óta pedig több mint 79 ezren érkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!