2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

A tajvani védelmi tárca több tucat kínai katonai repülőgépet észlelt Tajvan közelében

Ötvenkilenc kínai katonai repülőgépet és 11 hadihajót észlelt a tajvani védelmi tárca Tajvan közelében hétfő délelőtt 10 óráig - jelentette be a tárca.

  •  A tajvani védelmi tárca több tucat kínai katonai repülőgépet észlelt Tajvan közelében

A közlemény szerint a gépek közül 39 átlépte a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát, ezzel behatoltak a sziget légvédelmi zónájába. Kína szombaton háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, a Tajpejjel fennálló feszültségek közepette, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. A CCTV kínai állami televízió hétfőn azt közölte, a hadgyakorlat során éles lőszerrel szimulálnak támadásokat Tajvan közelében.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. Ugyancsak hétfőn a japán védelmi minisztérium bejelentette, kínai repülőgép-hordozó műveleteket hajtott végre a hét végén a sziget délnyugati részén lévő Okinava-szigetcsoportnál.

A tárca azt közölte, péntek és vasárnap között 120 alkalommal landoltak vadászgépek és helikopterek a hajón, amely - három másik hadihajóval együtt - 230 kilométerre megközelítette a szigetcsoporthoz tartozó Mijako szigetét. Mindeközben hétfőn magas rangú japán és kínai tisztségviselők egyeztetnek a Peking és Tokió között lévő vitás tengeri kérdésekről.

Az előre betervezett megbeszélések a 2012-ben indult tárgyalássorozat részei. Márciusban a két ország katonai forródrótot is létrehozott az esetleges tengeri és légi konfliktusok megelőzése céljából.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!