2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

A szudáni hadsereg megkezdte a tüntetők táborának felszámolását Kartúm központjában

A szudáni hadsereg megkezdte az ellene tüntetők táborának felszámolását hétfőn a főváros, Kartúm központjában, ahonnan hírügynökségi jelentések szerint fegyverropogás és robbanások hangja hallatszott, és füst szállt fel.

  • A szudáni hadsereg megkezdte a tüntetők táborának felszámolását Kartúm központjában

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna beszámolója szerint a katonák könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen.

Egészségügyi és ellenzéki orvosi források szerint már tizenhárman haltak meg a biztonsági erők rohamában, köztük egy nyolcéves gyerek.

A Szudáni Orvosok Központi Bizottsága (CCSD) szerint százak sebesültek meg, egyesek súlyosan, amikor a biztonsági erők éles lőszert vetettek be az ülősztrájkolók ellen. A CCSD szerint több mint 110 sebesültet szállítottak kórházba, de - mint mondják - valószínűleg sokkal többen sebesülhettek meg. A biztonsági erők éles lőszert vetettek be a főváros úgynevezett Kelet-Nílus Kórházában, és tüntetőket üldöztek a kórház területén - tette hozzá a szervezet.

A tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) eközben bejelentette, hogy felfüggeszt minden politikai érintkezést a szudáni átmeneti katonai tanáccsal (TMC). Az SPA ezenkívül nemzetközi orvosi szervezetekhez fordult segítségért, azt állítva, hogy sebesültek rekedtek a téren, miután a biztonsági erők blokkolták a bejutást.

Az átmeneti katonai tanács tagadta, hogy erői megkezdték a tüntetők táborának felszámolását. Samsz ed-Dín Kabbasi, a TMC szóvivője a szudáni állami rádiónak azt mondta, hogy "törvénysértők" egy csoportja lépett be a tábor területére, aminek következtében kaotikus helyzet alakult ki, és a biztonsági erőknek kellett közbelépniük. A helyzet mostanra már biztonságos, a tüntetők visszatérhetnek - tette hozzá. Kabbasi egyúttal hamisnak nevezte a halottakról és sebesültekről szóló információkat, illetve a róluk készített videofelvételeket.

Az Egyesült Államok kartúmi nagykövetsége Twitter-bejegyzésében ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot, hogy a TMC felelős a tüntetőkkel való összecsapásért, és felszólította a katonákat, hogy hagyjanak fel a tiltakozók és egyéb civilek elleni támadásaikkal.

Az Afrikai Unió (AU) Bizottsága hétfőn "azonnali és átlátható vizsgálatra" szólított fel a történtekkel kapcsolatban. Moussa Faki Mahamat, az AU Bizottságának elnöke közleményében a felelősök elszámoltatásának szükségességét hangsúlyozta. Faki Mahamat elítélte az erőszakcselekményeket, és a civilek védelmére szólította fel a TMC-t.

Az EU felszólította az átmeneti katonai tanácsot, hogy "felelősségteljesen cselekedjen, és tartsa tiszteletben az emberek jogát ahhoz, hogy békésen hangot adhatnak aggályaiknak anélkül, hogy bármilyen fenyegetés érné őket vagy erőszakot alkalmaznának velük szemben".

A hadsereg vezetői csütörtökön jelentették be, hogy fellépnek a Kartúm belvárosában ülősztrájkot folytatók ellen, felszámolják a megmozdulást. Az intézkedés oka, hogy korábban a helyszínen megtámadták és elfoglalták a rendfenntartó erők egyik járművét.

A tüntetők azt követelik, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. A katonai tanács azután vette át a hatalmat Szudánban, hogy az országot 30 éven át irányító Omar el-Besírt április 11-én a hadsereg eltávolította az ország éléről. Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. Az országot jelenleg egy átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel-Fattáh al-Burhánival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki. A tüntetéshullám Besír április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg azonnal adja át a hatalmat.

Szudáni orvosok: több mint harmincan haltak meg a tüntetők táboránakfelszámolásában

Több mint harminc ember halt meg hétfőn a szudáni fővárosban, amikor a biztonsági erők fegyveresen felszámolták a hadsereg ellen két hónapja tüntetők Kartúm központjában lévő táborát - közölte a szudáni ellenzékhez köthető orvosi bizottság.

A csoport szerint a halálos áldozatok tényleges száma ennél is magasabb lehet, mivel sok sebesülthöz nem férnek hozzá a biztonsági erők által megszállt helyszínen.

A SUNA állami hírügynökség jelentése szerint a szudáni főügyész bizottságot állított fel a védelmi minisztérium épületénél történt erőszakos cselekmények kivizsgálására.

A tüntetők Omar el-Besír szudáni elnök bukása, április közepe óta követelik, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!