2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

A moszkvai fogoly - Bethlen István

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A szomáliai kalózok a váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy teherhajót

Szomáliai kalózok vasárnap szabadon engedtek egy bangladesi zászló alatt közlekedő teherhajót és annak 23 fős legénységét, miután a hajó tulajdonosai váltságdíjat fizettek - közölte vasárnap az érintett hajózási társaság.

  • A szomáliai kalózok a váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy teherhajót

Az MV Abdullah nevű hajót, amely mintegy 55 ezer tonna szenet szállított Mozambikból az Egyesült Arab Emírségekbe, egy hónappal ezelőtt egy több tucatnyi kalózból álló csoport szállta meg Szomália partjaitól mintegy ezer kilométerre.

A hajófoglalás akkor történt, amikor az Indiai-óceánon a kalózkodás elleni nemzetközi nyomás enyhült, és a területet felügyelő hadihajók közül többet átvezényeltek a Vörös-tengerre a jemeni húszi lázadók támadásai miatt.

"Megállapodtunk a kalózokkal" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Mizanul Iszlam, a bangladesi KSRM csoport tulajdonában lévő SR Shipping cég vezetője. "A pénzről nem tudok többet mondani, de a legénység minden tagja biztonságban van" - tette hozzá.

Az MV Abdullah vasárnap Dubajba tart - közölte a KSRM szóvivője.

Márciusban indiai kommandósok megrohamozták a máltai MV Ruen nevű hajót, amelyet 2023 decembere óta tartottak fogva szomáliai kalózok. Ez volt az első sikeres kalóztámadás Szomália partjainál 2017 óta.

A hajó legénységének 17 tagját - kilenc burmai, hét bolgár és egy angolai - sértetlenül kimentették, a 35 kalózt pedig az indiai Mumbaiba (az egykori Bombayba) szállították, hogy bíróság elé állítsák.

A Szomália partjainál elkövetett kalóztámadások 2011-ben érték el csúcspontjukat. Az Indiai-óceán közepén, a partoktól 3655 kilométerre végrehajtott támadások az elmúlt években drasztikusan csökkentek, köszönhetően a több ország által telepített hadihajóknak és a hajózási társaságok által a fedélzetre felvett fegyveres őröknek.

Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

A békepárti erők EP-győzelme megállíthatja a háborús pszichózist Nyugat-Európában?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!