2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

A szociális programok folytatását és a gazdaság védelmét ígéri Andrzej Duda

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben a munkanélküli segély emelését, gazdaságvédelmi intézkedések mellett az eddigi szociális támogatási programok folytatását ígérte pénteki választási kampányfellépésén az államfői posztra újból pályázó lengyel elnök, Andrzej Duda.

  • A szociális programok folytatását és a gazdaság védelmét ígéri Andrzej Duda

A hagyományos kampánygyűlés díszleteiben, de videokonferencia formájában jelenlévő, kisebb létszámú közönség részvételével megtartott fellépést a közösségi média és egyes tévécsatornák közvetítették. A több mint két és fél órás fellépésen Duda kijelentette, hogy folytatni kívánja az őt jelölő, kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt társadalmi, gazdasági, védelmi és környezetvédelmi politikáját, valamint külpolitikáját.

Megígérte az eddigi szociális támogatási programok - köztük a nagyvonalú családtámogatási program (az 500 plusz) és a 13. havi nyugdíj - valamint a nők esetében 60, a férfiak esetében 65 évre csökkentett nyugdíjkorhatár megőrzését. A koronavírus-járvány gazdasági következményeit enyhítendő, ígéretet tett a munkanélküli segély maximális összegének bruttó 1,3 ezer zlotyra (101 ezer forint) emelésére, valamint a járvány miatt munkanélkülivé váltaknak egy három hónapig járó, 1,2 ezer zlotyt (93 ezer forint) érő "szolidaritási" támogatásra.

Ígért továbbá megemelt forrásokat az onkológiai betegségek megelőzésére és gyógyítására, valamint a költséges terápiát megkövetelő, ritkán előforduló betegségek kezelésére szánt alap létesítését 3 milliárd zloty (233 milliárd forint) befektetésével. Hangsúlyozta: az új gazdasági körülmények mellett nem egyezik bele a közegészségügy privatizációjába.

Beszélt a részvételével létrejött, a parlamentben már nagyrészt megszavazott, több mint 400 milliárd zlotyra (31 ezer milliárd forint) rúgó "válságvédelmi pajzsról", arról az intézkedéscsomagról, amely a munkahelyek védelmét, a lengyel gazdaság járvány utáni fellendítését szolgálja.

Aláhúzva a mezőgazdaság szerepét a járvány okozta válság idején, ígéretet tett a családi agrárgazdaságokat támogató törvény előterjesztésére, valamint a lengyel gazdáknak járó uniós támogatások felzárkóztatására az EU átlagához. A Lengyelországot fenyegető aszály kapcsán 12 milliárd zlotys (932,5 milliárd forint) vízmegtartási program részleteit ismertette.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a járványhelyzet miatt lefagyott lengyel gazdaság néhány hónapon belül visszatér "a normális fejlődéshez", és röviden összefoglalta a járvány utáni európai együttműködésről szóló, a héten bemutatott ötpontos programját is.

Aláhúzta: felelősséget vállal az igazságügyi reform folytatásáért.

Duda a választás fő esélyesének számít. A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska választási kampánya során fokozatosan veszített népszerűségéből, jelenleg 3 és 10 százalék közötti támogatottsággal negyedik-ötödik helyen szerepel a jelöltek rangsorában.

Lengyelországban ötévente választanak államfőt, általános szavazáson. Az idei választást még a koronavírus-járvány kitörése előtt május 10-re hirdették meg. A járványhelyzetben a PiS az általa egészségügyi szempontból biztonságosabbnak tartott levélszavazást rendezné meg. Az ellenzék viszont éppen a választók biztonságára, valamint a kampány körülményeire is hivatkozva elhalasztaná a voksolást.

A levélszavazást lehetővé tévő törvényről a jövő héten dönt a parlament.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!