2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A szabályok enyhítésére, ám a határellenőrzés szigorítására készül az osztrák kormány

Másfél hónapja nem mért alacsony szintre csökkent a fertőzöttek száma Nagy-Britanniában. Az év elején egy nap alatt 60-70 ezer fertőzöttet jegyeztek fel, ez a szám most 20 ezer alá csökkent. Franciaországban eközben továbbra is súlyos a helyzet, ám egyre többen szegik meg a járványügyi szabályokat. Enyhít a korlátozásokon Ausztria: az osztrák iskolák újranyitnak, a határellenőrzésen azonban szigorít a kormány.

  • A szabályok enyhítésére, ám a határellenőrzés szigorítására készül az osztrák kormány

„Nyitva” – áll a felirat az észak-franciaországi étterem ajtaján. A Bohém névre keresztelt bisztró tulajdonosa ugyanis a járványügyi szabályokat megszegve megnyitotta étterme kapuját a vendégek előtt. A tulajdonos hölgy hónapok óta takarítóként dolgozik, hogy fenntartsa magát. A nyitás után pár órával azonban kiérkezett a rendőrség, az egyenruhások felvették a vendégek adatait, és figyelmeztették a tulajdonost, hogy törvényt sért. Most akár 3500 eurós bírság is várhat rá.

Nem ez volt azonban az egyetlen példa Franciaország-szerte, a vendéglátóhelyek sorra szegik meg a helyben fogyasztásra vonatkozó tilalmat. Csak Párizsban már 24 illegálisan megnyitott vendéglátóhelyet büntetett meg a fővárosi prefektúra. A francia miniszterelnök szerint február közepe előtt nem várható a jelenlegi korlátozások enyhítése, a kormány ráadásul bejelentette, hogy szigorítanak a rendőrségi ellenőrzéseken is.

A szabályszegőknek először pénzbüntetésre, majd hatósági bezárásra kell számítaniuk. Az illegálisan megnyitó bároktól, éttermektől pedig a járvány miatt bevezetett állami támogatásokat egy hónapra megvonják.

Franciaország szigorított a határellenőrzésen is a svájci szakaszon, ahol naponta több ezer ember kel át. Hétfőtől kezdve Franciaországba csak alapos indokkal lehetséges a beutazás a nem uniós tagállamokból, és a Közösség államaiból érkezők is negatív PCR tesztet kell felmutassanak a belépéshez.

Franciaország a hatodik helyre lépett a világ legfertőzöttebb államai között, több mint 3 millió 200 ezer fertőzöttet regisztráltak már, a halottak száma pedig meghaladta a 76 ezret. A kormány tudományos tanácsadója újabb, országos lezárást javasolt, a vírus jóval fertőzőbb, brit variánsa ugyanis megállíthatatlanul terjed. A kormány egyelőre ezt elutasította.

20 ezer alá csökkent a napi esetszám Nagy-Britanniában

Jóval kedvezőbbek a kilátások az Egyesült Királyságban. Az egy nap alatt regisztrált új betegek száma másfél hónapja nem volt olyan alacsony, mint hétfőn. Az év elején 24 óra alatt 60-70 ezer fertőzöttet jegyeztek fel, ez a szám most 20 ezer alá csökkent. Az egészségügyi miniszter a siker kulcsa az oltási kampányban rejlik, december eleje óta már több mint 9 millió brit kapta meg az ellenszer első dózisát.

Spanyolországban is lassul a vírus terjedése

Ez pedig már Madrid. Spanyolországban ugyancsak lassult az elmúlt napokban a fertőzés terjedése, és a halálozások száma is, a kórházi ellátásra szorulók száma azonban emelkedik.

A kórházi ágyak negyedén Covid-beteget kezelnek, az intenzív osztályokon pedig 45 százalék feletti a koronavírusos esetek ellátása. Sok helyen emiatt el kell halasztani a nem létfontosságú beavatkozásokat.

A madridi régió vezetősége úgy döntött, enyhít a járványügyi szabályokon, annak ellenére, hogy Spanyolország többi része még intenzíven küzd a járvány harmadik hullámával. A fővárosban azonban péntektől kezdve engedélyezett lesz az étkezés az éttermek teraszain, és a kijárási tilalom kezdetét is két órával későbbre, éjfélre teszik.

 

Szigorú óvintézkedések mellett újranyitnak az iskolák Ausztriában

Enyhítésekre készülnek Ausztriában is. Az osztrák kancellár bejelentette: február 8-tól szigorú óvintézkedések mellett újranyithatnak az iskolák és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek is. A kijárási tilalom azonban érvényben marad este nyolc és reggel hat óra között, és megemelik a szabályokat megszegők büntetését is. Sebastian Kurz egyben azt is közölte, hogy jelentősen megszigorítják a határellenőrzéseket, hogy megelőzzék a koronavírus mutációinak elterjedését az országban.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!