2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

A svéd média címlapokon idézte Orbán Viktor reggeli rádióinterjúját

Még le sem szállt a svéd miniszterelnök gépe Budapesten, már címlapokon szerepel Orbán Viktor - írta a Világgazdaság.

  • A svéd média címlapokon idézte Orbán Viktor reggeli rádióinterjúját

A Kossuth rádióban elhangzott miniszterelnöki interjúból több részletet is idéztek a svéd médiában, elsősorban azokat, amelyek a NATO-csatlakozást, illetve a hadiipari megállapodást érintették. Azt külön kiemelték, hogy Orbán Viktor arról beszélt, Magyarország békepárti, míg Svédország a háború pártján áll.

Nincs szó házasságkötésről

A kormányfő a svéd NATO-csatlakozásról és a svéd miniszterelnök látogatásáról szóló felvetésre az interjúban kifejtette: voltak függőben lévő katonai fegyverzeti kérdések, és érti a frakció ellenállását, de adjanak időt a számára a bizalom kiépítésére.

Többször is beszélt a svéd miniszterelnökkel és ennek a folyamatnak a lezárása történik meg pénteken Budapesten. Az összes függőben lévő ügyet elrendezik, kötnek hadiipari, katonai megállapodásokat, és a katonai együttműködésről is lefektetnek néhány döntést és irányt - jelezte Orbán Viktor.

A miniszterelnök rámutatott: azt el kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Svédország más értékek szerint rendezi az életét, mint Magyarország. Magyarország egy keresztény kultúrájú ország, a keresztény értékek alapvetőek a társadalmunkban. "Mi egy családközpontú ország vagyunk és azokat a modern konfigurációkat, amelyek Európában elterjedtek, a magyarnak nem veszi be a gyomra" - fogalmazott a kormányfő, aki kiemelte azt is: Magyarország békepárti, míg Svédország háborúpárti az orosz-ukrán konfliktusban.

Nyilvánvalóan világos értékrendbeli különbségek vannak a két ország között, de ez kezelhető. Mi nem akarjuk megmondani a svédeknek, hogyan éljenek, és ha ők sem akarják megmondani nekünk, akkor kinyílik a lehetőség az együttműködés előtt - hangsúlyozta. Úgy folytatta: most nem házasságot kötnek, hanem egy katonai szövetséget, ami arról szól, hogy ha az egyik felet megtámadják, akkor a másik a segítségére siet, ezt pedig különböző értékalapon is meg lehet tenni. Svédország és Magyarország képes érdekalapon együttműködést kötni, ezt pecsételjük meg pénteken, és hétfőn "kanyaríthatja alá" az utolsó aláírást a magyar Országgyűlés - mondta a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!