2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

A Soros-hálózat és a nemzetközi baloldal teljes befolyással rendelkezik a szlovák politikai folyamatokra

Soros György már 1992-ben létrehozta alapítványát (Nyílt Társadalom Alapítványok Pozsony – OSFB) Szlovákia későbbi fővárosában. Az azóta eltelt időszak alatt az amerikai spekuláns korlátlan anyagi erőforrásai, illetve a kulcsfontosságú pozíciókba ültetett bizalmasai révén a szlovákiai politikai életet, az (ál)civilszférát és a sajtót is befolyása alá vonta. Elég csak a Soroshoz számos ponton köthető Zuzana Čaputová jelenlegi államfő személyére; a szlovák (illetve helyi érintettségű) szervezetekhez 2016 és 2021 között érkező, közel 6,2 millió dollárra; vagy az OSF által több tízmillió dollárral támogatott Media Development Investment Fund (MDIF) tulajdonszerzésére gondolni az ország második legnagyobb kiadóvállalatában.

  • A Soros-hálózat és a nemzetközi baloldal teljes befolyással rendelkezik a szlovák politikai folyamatokra

Ilyen viszonyok között tartják meg szeptember 30-án az előrehozott szlovák parlamenti választásokat - hívta fel rá a figyelmet a Tűzfalcsoport. 

A közvéleménykutatások eredményei alapján a voksolás kimenetele várhatóan a Robert Fico vezette antiglobalista, a migrációt, a genderpropagandát és az ukrajnai fegyverszállításokat elutasító Smer párt, valamint a szlovákiai magyarkisebbségek jogaival szembehelyezkedő – ám ennek ellenére a Momentum és a hazai baloldali sajtó teljes támogatását élvező –, a nyugati mainstream ideológiát feltétel nélkül implementáló Progresszív Szlovákia (PS) között fog eldőlni.

Soros György 1992-ben hozta létre alapítványát (Nyílt Társadalom Alapítványok Pozsony - Open Society Foundations Bratislava OSFB) Szlovákia későbbi fővárosában. Az amerikai spekuláns pénze korlátlanul áramlott be az országba – az OSFB már 2002-ben 5 millió dollárt meghaladó költségvetésből finanszírozhatta tevékenységét –, amelynek eredményeként Soros fokozatosan behálózhatta a teljes szlovák közéletet.

2017. szeptemberében a hivatalban lévő köztársasági elnök, Andrej Kiska – akinek tanácsadói ezer szállal kötődtek Soroshoz – már személyesen tárgyalt New Yorkban a milliárdossal, hogy ezt követően első számú szószólóéntképviselje a nyílt társadalom eszméjét a szlovák és az uniós fórumok előtt.

Kiska-t Zuzana Čaputová követte az államfői székben, ámSzlovákia jelenlegi köztársasági elnökének – aki egyben a Progresszív Szlovákia nevű balliberális párt alapítója – múltja is szorosan összefonódik a spekulánssal és annak szervezeti hálójával:

  • elvégezte az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) két tanfolyamát, amely szervezettel összefüggésben a Judicial Watch tárta fel, hogy Soros hálózatával együttműködve juttat pénzt szélsőbaloldali aktivista csoportoknak;
  • több tanulmányt is megjelentett az OSF megbízásából;
  • 16 éven keresztül volt a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott VIA IURIS munkatársa.

A fenti tények ugyanakkor nem gátolták meg Čaputová-t abban, hogy a közelmúltban rágalmazási pert indítson korábbi politikai családjának legerősebb kihívója, a Smer párt elnöke, Robert Ficó ellen, miután az többször is hangot adott azon véleményének, hogy az államfő Soros bizalmasa és külföldi érdekek kiszolgálója.

Ilyen előzmények mellett már nem különösebben meglepő, hogy 2021. januárjában Ján Orlovsky személyében egy olyan, a nyílt társadalom eszméjét feltétel nélkül követő és kiszolgálópolitikus kerülhetett a szlovák migrációs hivatal élére, aki 5 éven keresztül vezette az OSFB-t. Orlovsky volt az, aki a Soros Alapítvány akkori igazgatójaként hivatalosan is elismerte, hogy Kiska – aki kezdetben mindezt tagadta –valóban személyesen egyeztetett a milliárdossal.

Hasonló befolyásolási jegyek figyelhetők meg az álcivil szférával összefüggésben is: a Nyílt Társadalom Alapítványoknyilvános adatbázisa szerint 2016-2021 között 43 szlovák, illetve szlovákiai érintettségű szervezetet közel 6,2 millió dollárral (átszámítva több mint 2,2 milliárd forinttal) finanszírozott az OSF, és mint köztudott, itt korántsem jelenik meg minden forrás.

A támogatott szervezetek és projektek a teljesség igénye nélkül:

  • Transparency International Slovakia: az állam polgári ellenőrzésének erősítése (2016. év - 153.752 dollár),korrupció kezelésével összefüggő feladatok (2018. év -134.980 dollár), átláthatósági hiányosságok és a korrupciós kockázatok kezelése (2020. év - 40 ezer dollár);
  • Zuzana Čaputová köztársasági elnök szervezete, a VIA IURIS: az átláthatóság és elszámoltathatóság javításával összefüggő feladatok (2020. év - 70 ezer dollár);
  • Nadacia Zastavme korupciu („Állítsuk meg a korrupciót Alapítvány”): önkéntes és aktivista bázis bővítése, illetve megerősítése a Szlovákia különböző részein élő fiatalok közösségeinek bevonásával (2019. év - közel 70 ezer dollár);
  • PILnet: az európai civil társadalom jogi és működési ellenállóképességének növelése, különös tekintettel Szlovákiára, Lengyelországra és Csehországra (2019. év- 225 ezer dollár);
  • A leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok életének javítására létrejött Inakost: szociális bázis építése az LMBT civil szervezetek számára Szlovákiában (2018. év - közel 40 ezer dollár);
  • a szlovák álcivil szféra egyik legmeghatározóbb szereplőjének számító Pontis Alapítvány: működési költségek, kapacitásépítés (2016. év - 120 ezer dollár), Független Újságírói Program (2018. év - 116.921 dollár).

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Las Vegasban + videó

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Las Vegasban + videó

Legkevesebb három halálos áldozata és egy válságos állapotú sérültje van a lövöldözésnek, ami Las Vegas egyetemén történt szerdán, az eset negyedik halottja a támadó, akit holtan találtak – közölte a nagyváros rendőrsége.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!